-
聊城市中考英语英语
任务型阅读理解复习题<
/p>
(
含答案
)
一、英语任务型阅读
1
.
阅读短文,选择合适的选项填在横线上。
________
Friends are
important in our life, because no one wants to be
lonely. However, some people
have
problems in making friends and they often feel
lonely. ________ According to a new study
from
Chicago
University,
the
reason
is
that
this
kind
of
people
have
brain
s(
脑
)different
from
common people. And they
often feel unsafe when facing
strangers.
Does that mean
they have no way to become happy
again?________
Scientists of this study have thought up ways to
help these people deal with their loneliness.
They provided four steps for getting
out of loneliness.
________
most people don't show their
true selves there,
Another step is to
get an action plan. As
active to
communicate with others. They also need to meet
people with the same interests. Also,
they should try to expect the best from
each activity. ________ Who knows what good things
are
waiting for us?
who feel lonely
first step is to accept social invitations even if
you don't want to go.
all,
's the reason behind
that?
don't we like
them?
ways to deal with
loneliness
, don't
worry.
【答案】
F
;
D
;
G
;
B
;
C
【解析】
【分析】短文大意:本文主
要讲述了朋友对我们来说很重要,但是有些人交朋友
有困难,他们也很害怕孤独。然后文
章针对如何摆脱孤独提出了建议。主要包括:接受一
些邀请;制定行动规划;认识一些有
相同兴趣的人;
对每一项活动都抱有最好的期望。
who feel
lonely.
那些感觉到孤独的人们。
first step is to accept social
invitations even if you don't want to
go.
第一步是接受
社会的邀请,即
使你不想去。
all,
毕竟,
“
明
天又是新的一天
”
。
's the reason behind
that?
这个背后的原因是什么?
don't we like
them?
为什么我们不喜欢他们?
ways to deal with
loneliness.
对付孤独的新方法。
, don't worry.
不,不要担心。
< br>(
1
)根据空
1
位于全文的开头,且独立成段,可知这是全文的主旨句。本篇短文主要是
针对如
何摆脱孤独提出的一些建议,所以用
New ways to deal with
loneliness
,
处理孤独
的新的方法,故选
F
。
(
2
)根据空
2
的前句句意:一些人
交朋友有困难,而且他们经常感到孤独。下文又解释
了造成这种现象的原因,因此中间需
要用一个过渡句,所以用
What's
the
reason
behind
that?
故选
D
。
(
3
)根据
空
3
的前句句意:那意思是他们没有方法变得开心吗?后句句意
:这项研究得
出科学家们想出了一些帮助这些人对付孤独的方法。可知前后句的意思表示
转折,因此空
3
是对前面一般问句的否定回答,所以用
No, don't worry.
故选
G
。
(
4
)根据
空
4
的上文提到摆脱孤独的四个步骤,
可知接下来会分别介绍这四个步骤是什
么
,
所以空
4
用
The first step
is to accept social invitations even if you don't
want to
go.
故选
B
。
(
5
)根据
空
5
的后句句意:谁知道有什么好事情在等待着我?可以推测出
空
5
提到了将
来,所以用
After all,
故选
C
。
【点评】
考查任务型阅读
,
注意首先要理解所给出几句话的意思
,
画出这几句话中的关键
词
,
然后有目的的去阅读文章
,
注意联系上下文
,
根据题目要求作答
,
从而选出正确答
案。
2
.
根据短
文内容,从下列七个选项中选出能填入空白处的最佳选项。
Sleep plays an important role in
brain (
大脑
) development.
Children should get enough sleep.
________ A study says that because
of being short of sleep, it is much harder for
children to do
something carefully. And
also they become forgetful and easy to make
mistakes. Another study
shows that the
right amount of night
—
time
sleep is just as important for children's
development
as healthy eating and
taking exercise.
________ In general a younger child needs more
sleep than an older one. Children at the age
of 5-11 will need 10-12 hours of sleep
a night while children at the age of more than 11
will need
less hours.
In
fact,
many
parents
don't
know
how
to
help
their
children
get
enough
sleep.
Here
is
something
you can do. For children at the age of 5-11, a
30-40 minutes' routine (
常规
)
before
sleep is helpful.________ In the
activities, children relax and enjoy themselves a
lot, and they will
go to sleep more
easily.
Children
at
the
age
of
more
than
II
may
go
to
bed
late
in
the
evening,
talking
with
friends
online, playing games or watching TV.
________ And even they will be tired during the
day. So
limit(
限制
)
your children's use of the Internet, games and the
TV before they go to bed.________
A. If not, many problems will come to
them.
B. Why does a child
need so much sleep?
C. How
many hours of sleep is enough for a
child?
D. So they will find
it, difficult to get up in the next morning.
E. It includes a bath,
reading a story together and so on.
F. Taking exercise is as important as
enough sleep for children.
G. And don't allow them to have a
computer or TV set in their bedroom.
【答案】
B
;
C
;
E
;
D
;
G
3
.
阅读下面短文,回答问题。
There are
some things that are almost impossible to say to
our close friends
—
especially if we
want (A) them to be
our friends for life. Are you wondering what
problems others have?
(B)My best
friend, Kate, sometimes hangs out with some people
that I really don't like. I think
they
have a bad influence on her, and she only spends
time with them because they are
Could
you tell me if I should bring the matter up with
her, or if it would be better for me to keep
quiet? I don't want to lose her as a
friend.
—
Linda
My closest friend, Kim, has lost
interest in school and studying. He says he's
bored with the
whole thing, so he often
asks me whether I'll let him copy my homework. By
now I've said no, but
he keeps asking
me. I told him,
to worry. I don't want
to put my grades at risk, but I'm afraid to face
my friend about this, so I just
keep
avoiding the topic. How can I get him to stop
asking? I was wondering if you could give me
some suggestions for dealing with my
problem.
—
Mike
Anna is my best friend. We get along with each
other well, but she is asking me to do things for
her all the time.
your bike?
Can you look after my apartment while I'm
away?
I've said yes so many times that
now I'm afraid I'll hurt her feelings if I say no.
Any ideas?
—
Amy
(
1
)从文中找出
(A)
处划线单词
them
所指代的内容。
(
2
)从文中找出与
意
思相同或相近的句子。
(
3
)将文
中
(B)
处划线句子
My
closest friend, Kim, has lost interest in school
and
studying.
翻译
成汉语。
(
4
)根据
上下文,补全句子。
Kate
only spends time with some people that Linda
really doesn't like because________.
p>
(
5
)回答问题。
What does Kim often want to do?
(
6
)完成任务。
P
lease give Amy ONE idea.
【答案】
(
1
)
close friends
(
2
)
I
was wondering if you could give me some
suggestions for dealing with my
problems.
(
3
)我最亲密的朋友
Kim
已经对学校和学习失去了
乐趣。
(
4
)
they are cool
(
5
)
He
often wants to copy my homework.
(
6
)
You
should communicate with her.
4
.
请阅读
下面这篇文章,根据所提供的信息,完成信息卡。
Bike-
sharing is new for
short journeys in cities. It is a good choice for
the big cities to develop
healthily.
A report found that
shared bikes started the nation's love for bikes
again. The love is not only
among young
people born in the 1980s and 2000s, but also among
people over sixty. Now they
are
choosing bikes instead of cars to make short
journeys in cities. If you have a smart phone, the
nearest bike equipped with GPS will be
easily found through a certain app on your phone.
It can
also be unlocked through the app
and left anywhere in public for the next user. The
cost of riding
depends on the time that
you spend. Normally, every hour you ride, you just
need to pay one
yuan.
It is said that
bike-
sharing will help improve the
cities' environment. It not only helps solve the
traffic problems, but also will help to
make more use of space in cities. Take Beijing as
an example.
If more people choose
shared bikes, an area of five Bird's Nest Stadiums
(
体育场
)will be saved.
At
the
same
time,
there
are
some
problems
with
shared
bikes
that
people
need
to
solve
properly. For example,
some people park the bikes in their home; some
break up the bikes on
purpose; and
others even throw them into the river. Facing all
these problems, everyone should
raise
their own awareness of protecting the bikes. We
should not only enjoy them, but also value
them and put them to good use.
Information Card
The people who love shared bikes
besides the young
________.
The thing that shared
bikes are equipped with
The
cost of a one-
hour riding on shared
bikes
The place that you can
leave shared bikes
________.
________.
________.
The
number of problems mentioned in the
passage
________.
【答案】
People over
sixty.
;
GPS.
;
One yuan.
;
Anywhere in
public.
;
3 / Three.
5
.
p>
阅读短文,然后按要求完成问题。
Here are two old stories from
Chinese history. The Chinese people
have told them for many
years.
One is
a story about Cao Cao's son, a clever boy named
Cao Chong. One day, Cao Caogot a
huge
elephant from Sun Quan and he wanted to know the
weight of it. Because there wasn't a
scale
large
enough,
some
soldiers
advised
him
to(A)it
up.
But
Cao
Cao
didn't
want
to
kill
the
elephant. Just then, Cao Chong came up
with a great idea. He asked some soldiers to lead
the
elephant onto about. As the heavy
animal walked onto it, the boat went lower into
the water.
After Cao Chong drew a line
on the side of the boat to mark how low it went,
the elephant was
taken off the boat.
(B)The boat was filed with rocks until the water
reached the line on the boat.
Cao Chong
then weighed the rocks. The rocks and the elephant
were of the same weight.
(C)
曹操
对他的儿子生常满意。
The other story is about a wise man
named ZhugeLiang. He was asked to make 100, 000
arrows
(
箭
)within
10days. He told (D) his soldiers to fill 20 large
boats with many straw men. In the early
morning of the third day, the soldiers
said the boats towards the camps of Cao Cao's army
on the
other side of the river. They
shouted and boat their drums loud. When Cao Cao's
soldiers heard
the sounds, they thought
they were (E)attack. However, they could not see
through the thick tog
on the river. Cao
Caoordered his soldiers to shoot arrows towards
the sounds of the drums and
the
shouting. Zhuge Liang got enough arrows and then
sailed back successfully.
(
1
)在文中
(A)
和
(C)
的空白处填入适当的单词
(A)________
(C)________
(
2
)将文中划线部分
(B)
改写为
: The boat was ________ ________rocks.
(
3
)将文
中划线部分
(C)
译成英语:
(
4
)文中
划线部分
(D)
指代的是:
_____
___
(
5
)从文中找出两个历史人物:
【答案】
(
1
)
cut
;
under
(
2
)
full
;
of
(
3
)
Cao
Cao was (very)happy/satisfied/pleased with his
son.
(
4
)
Zhuge Liang's
(
5
)
Cao
Cao/Cao Chong/Zhuge Liang/Sun
Quan
(任选两个)
6
.
根据短
文内容,填写所缺单词,每个空格只填
1
个单词。
'USA? Britain?
Which country is better to study in?' We often
hear such discussions. As China
opens
its door, it is a dream for many Chinese students
to study abroad. They want to learn about
the outside world.
It's
true
that
studying
abroad
can
help
students
develop
themselves.
Their
foreign
language
skills will be improved and it may be
easier to find jobs.
But
there are problems that should be considered.
Language is the first. Students must spend a
lot of time learning another language.
Students must also
learn to live without
parents' care and
deal with all kinds of things
they
haven't had to do before, like looking
after themselves. There are reports about Chinese
students
abroad running into an ocean
of difficulties and giving up finally. When they
have to take care of
themselves, it is
hard for students to study well.
Finally, studying abroad brings a
heavy burden (
负担
) to the
family. For most Chinese parents,
the
cost of studying abroad is very high. But is it
worth it?
We know that
there are many famous people who have achieved
success through their hard
work in
China. Liu Xiang is a good example. Once an
American teacher invited him there, but he
refused. He kept training hard with his
Chinese teacher. He surprised the world when he
won a
gold medal at the Athens Olympic
Games. So when you wonder which country is better
to study
in, think again.
Title: Studying at home or study
________?
Phenomenon(
象
)
Advantages
It is
helpful for Chinese students to ________
themselves.
It is helpful
for Chinese students to ________ foreign
language skills.
It enables(
使
…
能够
)
Chinese students to find jobs more
________.
现
Studying abroad has become
a ________ for Chinese students.
________
It
________ Chinese students too much time to learn
a foreign language.
It's
hard
for
Chinese
students
to
get
used
to
the
life
abroad
________
parents' care.
Parents may be under
pressure(
压力
)because the cost
of studying abroad is
very
________.
Purpose:
To
tell
us
studying
abroad
is
not
the
only
way
to
be
________
by
describing
Liu
Xiang's example.
【答案】
abroad
;
dream
;
devel
op
;
improve
;
easily
;
Problems/
Disadvantages
;
takes
;
without
;
h
igh
;
successful
【解析】
【分析】文章大意:出国学习是很多人的选择,但是出
国学习也会有很多问题,
首先要学会照顾自己,其次出国留学会给家里的经济带肋负担。
所以在出国留学之前必须
要知道去哪一个国家才是最合适的。
(
1
)标题
判断题。根据文章内容可知,文庄主要论述了是在家里学习还是在国外学习,
故答案是<
/p>
abroad
。
(
2
)细节
理解题。根据
it
is
a
dream for
many
Chinese
students
to
study abroad.
可
知,出国留学成为了中国学生的梦
想,故答案是
dream
。
(
3
)
p>
细节
理解
题。
根据
It's
true
that
studying
abroad
can
help
students
develop
themselves.
可知,出国留学可以提高学生自己,故答案是
develop
。
(
4
)细节理解题。根据
Their foreign language skills will be
improved
可知,出国留学
可
以帮着提高外语技能,故答案是
improve
。
(
< br>5
)细节理解题。根据
it
may be easier to find jobs.
可知,对于学生来说找工作也更加
容易,故答案是
easily
。
(
p>
6
)细节理解题。根据根据右栏内容可知,这部分主要说的是出国留
学的不利的方面或
者出国留学面临的问题,故答案是
Probl
ems/Disadvantages
。
(
7
)细节
理解题。根据
Students must spend a
lot of time learning another language.
可
知,学习外语要花费许多时间
,
It
takes
sb.
some
time
to
do
sth.
固定句式,故答案是
takes
。
(
8
)细节理解题。根据
Students must also learn to live
without parents' care
可知,学
生们必选要学会在没有父母照顾下生活,
There
are
reports
about
Chinese
students
abroad running into
an ocean of difficulties and giving up
finally.
而很多孩子很难
适应没有
父母照顾的生活,故答案是
without
。
(
9
)细节理解题。根据
Finally,
studying
abroad
brings
a
heavy
burden
(
负担
)
to
the
family.
For most Chinese parents, the cost of studying
abroad is very high.
可知出国留学
会给父母很大的压力,因为花销太高,故答案是
high
。
(
10
)细节理解题。根据
We
know
that
there
are
many
famous
people
who
have
achieved success through their hard
work in China. Liu Xiang is a good
example.
可知,
在国内也可以成功的,出国并不是唯一的获得成功的方式,故答案是
su
ccessful
。
【点评】考查任务型阅读,关键在看懂文章,然后根据题目要求作答,注意尽量用文章的
语言填写答案。在文章中找不到答案时,要完全理解句子,根据同义词,句型转换的方式