-
新版小升初英语阅读理解及答案【解析】
一、阅读理解
1
.
阅读理解阅读理解
A manlives in a big house. He likes
his house, but he
hates(
讨厌
)the mice in it. One
day, he
buys a big cat from the
market(
市场
) to eat the mice.
After a few days, the cat
kills(
杀
)many mice.
This time, the mice become very
worried. They decide todo something to save their
lives, so all
the mice come together to
discuss(
讨论
)it. They have
many plans, but none of them is good and
useful.
Atlast, a young mouse stands up and
says: “I'll show you what we can do. We
canpu
t a bell
around the
cat's neck. Then if the cat comes we can run
away,because we can hear the bell ring.”
All the mice agree and say it's a
goodidea. Then an old mouse stands up and asks,
“The point(
重
点
)is
which
of
us
will
tie(
系
)the
bell
to
thecat's
neck?”
No
one
says
anything
because
no
one
dares(
敢
)to do
it.
(
1
)
What does the man worry about?
A. His house is
too big.
B. His cat is too big.
C. There are many mice in his
house.
(
2
)
Why
do all the mice have a meeting one day?
A. They want to
live in another house.
B.
They don't want, to be killed by the
cat.
C. They want to kill
the cat in the house.
(
3
)
What do the mice
think of the young mouse's idea?
A. It's a bad idea.
B. It's a dangerous (
危险的
)
idea. C. It's a good
idea.
(
4
)
Do
the mice dare to tie the bell to the cat's neck?
A. Yes, they
do. B. No, they don't.
C. Sorry, I don't know.
(
5
)
What can we learn
from the story?
A. To say is one thing, to do is
another thing.
B. The mice
are very clever.
C. The cat
is clever.
【答案】
(<
/p>
1
)
C
(
2
)
B
(
3
)
C
(
4
)
B
(
5
)
A
【解析】
【分析】大意:一个男人讨
厌老鼠,买来了一只猫。猫吃了许多老鼠,老鼠们开
始讨论如何对付猫。
(
1
)句意:这个男人在担
心什么?根据原文
He likes his house, but he
hates the mice in it.
他
喜欢他的房子
,他讨厌有老鼠在里面。可知,有很多老鼠在他房子里。故答案选:
C
< br>。
(
2
)句意:为什么有一天所有的老鼠开会?根据原文
They
decide
to
do
something
to
save
their lives, so all the mice come
together to discuss it.
他们决定做点什么挽救他们的生命,
所
以他们聚在一起讨论。可知,他们不想被猫吃掉。故答案为:
B
。
(
3<
/p>
)句意:老鼠们觉得难请的老鼠注意怎么样?根据原文
All
the
mice
agree
and
say
it's
a
good idea.
所有的老鼠
都赞同并说是好主意。故答案选:
C
。
(
4
)句意:老鼠敢在猫的脖子上系铃
铛吗?根据原文
No one says anything because no
one
dares(
敢
)to do
it.
可知,没人敢去。故答案选:
B
。
(
5
)句
意:我们通过这个故事可以学到什么?通过本篇文章可知,大家都觉得说得想法很
棒,但
真正要去做的时候却没人愿意。说一件事情,做是另一回事。故答案选:
A
。
【点评】考查阅读理解。注意了解文章大意,以
及题干意思,根据文中关键句子,再进行
选择。
2
.
阅读理
解阅读理解
Mrs. Wilson likes
to ask his husband to go shopping with her on
Sundays. Her husband pays for
the
things that she buys. Now they are in a
shop.
When
Mrs. Wilson asks him about something good or bad,
he often says
much is it?
At about 8 o'clock p.m., Andy is
tired and thirsty, and he wants to have a drink.
Suddenly (
突然
地
)
his wife looks up at moon and says,
判断下列句子是否与短文内容相符
(
1
)
p>
Mrs. Wilson likes to go shopping on
Sundays.
(
2
p>
)
Andy is Mrs. Wilson's
husband.
(
3<
/p>
)
Mrs. Wilson pays for all the
things she buys.
(
4
)
Andy is hungry and
wants to buy some food.
(
5
)
Mrs. Wilson
wants Andy to buy the moon.
【答案】
(
1
)
1
(
2
< br>)
1
(
3
)
0
(
4
)
0
(
5
)
0
【解析】
【分析】该短文主要是
p>
Mrs.
Wilson
与丈夫一起购物的事情。
(
1
)细节阅读,根据
Mrs.
Wilson likes to ask his husband to go shopping
with her on Sundays.
得知周日威尔逊夫人喜欢邀请丈夫去购物,故答案为:正确。
(
2
)细节阅读,根据
Andy.
Is
it
a
nice
hair
clip?
Mrs.
Wilson
asks
his <
/p>
husband
得知
Andy
是她的丈夫,故答案为:正确。
(
3
)细节阅读,根据
he often says
得知丈夫每次都为
她付款,而不是威尔逊夫人自己,故答案为:
错误。
(
4
)细节阅读,根据
Andy is tired and thirsty, and
he wants to have a drink.
得知她渴了,想
买饮料,不是饿了,想要吃的,故答案为:错误。
(
5
)细节阅读,根据
Suddenl
y
(
突然地
)
his
wife
looks
up
at
moon
and
says,
Andy.
Is
the
moon
so
beautiful?
可知威尔逊夫人只是觉得月亮漂亮,而不是想买,故
答案为:错
误。
【点评】考查阅读理
解,注意快速阅读文章,把握内容、了解大意,然后细致阅读,抓住
主要内容和细节,标
出关键词,然后做出选择,完成题目。
3
.
阅读理解阅读短文,选出正确的答案。
I'm Sally. I live in a nice
and a clean place. There are many trees and
flowers. There is a tall
mountain. A
river is between a mountain and a forest. In the
forest, there are many animals. I can
see birds, ducks... I always play near
the forest. I love the place.
(
1
)
What's
the author's name?
A. Julie
B. Sally
C. Nancy
(
2
)
How
does the place she lives?
A. Busy.
B. Noisy.
C. Clean.
(
3
)
What is it between a
mountain and a forest?
A. Trees.
B. Flowers.
C. A river.
(
4
)
What does the
forest have?
A.
Many animals.
B. A mountain.
C. A house.
(
5
)
Does Sally love the
place?
A. No,
she doesn't. B. Yes, she
does. C. We don't
know.
【答案】
(
1
)
B
< br>(
2
)
C
(
3
)
C
(
4
)
p>
A
(
5
)
B
【解析】
【分析】本文主要描述的是
主人公
Sally
对自己所居住的地方进行的描述。短文大
p>
意为:
Sally
居住的地方不仅漂亮而且
干净,有树、花、森林、河流和各种动物,
Sally
很喜
p>
欢这个地方。
(
1
)
B
细节理解题。根据文章第一句<
/p>
I'm Sally.
可知文章的作者是
Sally
。故选
B
。
(
2
)
C
细节理解题。根据文章第二句
I live in a
nice and a clean place.
可知
Sal
ly
居住的地方
非常干净。故选
C
p>
。
(
3
)
C
细节理解题。根据文章第五句
A river is between a mountain and a forest. <
/p>
可知在山和
森林中间是一条河。故选
C<
/p>
。
(
4
)
A
细节理解题。根据文章第六句
In the forest, there are many animals. < p>
可知在森林里有
很多动物。故选
A
。
(
5
)
B
归纳总结题。根据文章最后一句
I
love
the
place.
可知
Sally
< br>很喜欢这个地方。故选
B
。
<
/p>
【点评】本题属于记叙文。做题时,注意寻找关键词进行定位会起到事半功倍的效果。
p>
4
.
阅读理解判断下列句子与短文内容是否相符。
A
Mr Smith lived in a
city
.
There were too many
cars and there were not enough
roads
.
Buses
were
the
only
kind
of
public
transport
.
There
were
traffic
jams(
交通堵塞
)all
the
time
.
Most
people hated
driving
.
One day,Mr Smith was
going to an important
meeting
.
He got on a very
crowded(
拥挤的
)bus
.
There
were
lots
of
cars
on
the
road
so
the
bus
was
moving
very
slowly
.
Mr Smith
was worried he might be
late
.
.
,
I
can
,
but my bus can't
< br>.
.
(
1
)
p>
There were too many cars and roads in Mr
Smith's city
.
(
2
)
Bus
es were the only kind of public transport in Mr
Smith's city
.
(
3
)
Mos
t people hated driving because their cars were not
good enough
.
(
4
)
The
bus was moving slowly because there were lots of
cars on the road
.
(
5
)
Mr
Smith wanted the bus driver to drive
fast
.
【答案】
(
1
)
0
(
2
< br>)
1
(
3
)
0
(
4
)
1
(
5
)
1
【解析】
【分析】大意:介绍史密斯
先生居住城市的交通情况。
(
1
p>
)根据
There were too many cars
and there were not enough roads
可知,道路较少,
但是
有许多的小汽车。与题干句子不符。故选错误。
(
2
)根据
Buses
were the only kind of public transport
可
知,史密斯城市里公共汽车确实是
唯一一种公共出行方式。故选正确。
< br>
(
3
)根据
< br>There were too many cars and there were not enough roads
可知,路况交通不好是
因为城市里有
许多的小汽车而不是汽车不好。故选错误。
(
4
)根据
There were lots of
cars on the road so the bus was moving very slowly
可知,路面确
实有许多的汽车因此公共汽车开得非常慢。故选正
确。
(
5
)
根据
可知,史密斯先生确实想要司机开
快点。故选正确。
【点评】考查阅读理解。首先通读全文,理
解大意。其次阅读问题,根据关键句进行判
断。
5
.
阅读理
解阅读小短文,选择正确答案。
Sarah is
from America. She went to Canada last winter
holiday. She went to a park. She went
skating and took many pictures. Her
friend Kate went to China last summer holiday. She
learned
Chinese from her Chinese
friends. She went to a park, ate good food, and
climbed a mountain.
She took many
pictures too. They were all happy.
(
1
)
Sar
ah went to ________ last winter holiday.
(
2
)
Her
friend Kate went to ________.
(
3
)
Sarah
went to park,________ and ________.
(
4
)
Sar
ah went ________ , but Kate didn't.
(
5
)
The
y ________ all happy.
【答
案】
(
1
)
C
anada
(
2
)
China
(
3
)
went
skating
;
took many
pictures.
(
4
)
skating
(<
/p>
5
)
were
【解析】
【分析】本文主要介绍了来
自美国的两个朋友
Sarah
和
Kat
e
的寒假和暑假是怎么
度过的。
p>
⑴
推理判断。根据短文第一句和第二句可知
she
指的是
Sarah
,她去年寒假
去了加拿大,故
答案为:
Canada
⑵
细节理解。根据短文第五句可知
Ka
te
去了中国,故答案为:
China
⑶
推理判断。根据短文前三句可知
Sa
rah
去了一个公园、去滑冰了和拍了许多的照片。故
答案为:
went skating took many
pictures
⑷
推理判断。根据
短文第三句和第四句及倒数第三句可推知
Sarah
去滑冰了,
但是
Kate
没
有。故答案为:
skating
⑸
细节理解。根据短文末句可知他们都是高兴的。故答案为:
were
【点评】考查对篇章的把握和对细节的识别能力,答题时注意紧扣问题中的关键词
,在文
章中寻找答案。
6
.
阅读理解阅读短文,根据短文内容填空。
p>
Today is
Saturday. It's a nice day. John and Jim go to a
nature park. There is a big forest in the
park. There is a beautiful lake near
the forest and they can see some fish in it. There
is a bridge
over the river. They take
some pictures on the bridge. There is a mountain
in the park. They want
to climb
mountains, but they have no time.
(
1
)
John and
Jim go to a nature ________today.
<
/p>
(
2
)
Ther
e is a beautiful lake ________the forest in the
park.
(
3
)
John and Jim see some fish
________ the lake.
(
4
)
John and Jim take
pictures on the ________.
(
5
)
They want to
________ mountains, but they have no time.
【答案】
(
1
)
park
(
2
)
n
ear
(
3
)
in
(
4
)
bridge
(
5
)
climb
【考点】
阅读理解
【解析】
【分析】这是介绍
John
和
Jim
去自
然公园的情况。
(
1
)根据短文叙述
John and Jim go to a nature park.
(
John
和
Jim
去
了自然公园。)可知
应填
park
。故
答案为:
park
。
(
2
)根据
短文叙述
There
is
a
beautiful
lake
near
the
forest
and
they
can
see
some
fish
in
it.
(在森林旁边有一个
美丽的湖,他们可以看到里面有一些鱼。)可知应填
near
。
故答案
为:
near
。
(
3
)根据短文叙述
There
is
a
beautiful
lake
near
the
forest
and
they
can
see
some
fish
in
it.
(在森林旁边有一个美丽的湖,他们可以看到里面有一些鱼。)可知应填
fish
。故答案
为:
fish
。
(
4
)根据短文叙述
They take
some pictures on the bridge.
(他们在桥上拍了一些
照片。)
可知应填
bridge
。故答
案为:
bridge
。
(
5
)根据
短文叙述
They want to climb mountains, but
they have no time.
(他们想要爬山,
但
是他们没有时间。)可知应填
climb
。故答案为:
climb
。
p>
【点评】这是考查阅读理解的题目。首先仔细阅读短文,然后根据短文叙述来补全句子。
p>
p>
7
.
阅读理解阅读理解
Golden monkeys live
only protected by the Chinese government. Their
fur is golden and a bit
grey. Their
tails are as long as their bodies. Male golden
monkeys are big and strong while the
female
ones
are
much
smaller. Golden
monkeys
live
in forests
which
are 2, 000-3, 000
meters
above the sea level.
They like living in family groups. They eat
fruits, nuts, tree leaves and so on.
But
now
their
number
is
getting
smaller
and
smaller.
Our
government
has
built
some
nature
reserves
to
protect
them. We
hope
more
and
more
people
will
understand
the
importance
of
protecting wild animals. We also hope
that people will stop hunting golden
monkeys.
(
1
)
Golden monkeys live only in
_________.
A.
Japan B. China
C. the USA
(
2
)
Their fur is golden and a bit
_______.
A.
yellow B.
green C.
grey
(
3
)
Their tails are _______ their bodies.
A. as long as
B. longer than C.
shorter than
(
4
p>
)
They eat _______ and so on.
A. flowers, leaves
B. meat, fish
C. fruits, nuts, tree leaves
(
5
)
We
hope _______ will understand the importance of
protecting wild animals.
A. more and more people
B. a few people C. less and less
people
【答案】
(
1
)
B
(
2
)
C
(
3
)
A
(
4<
/p>
)
C
(
5
)
A
【考点】
阅读理解
【解析】
【分析】大意:短文讲述了
金丝猴的外貌和生活方式,中国政府采取许多方法保
护金丝猴。
(
1
)根据
Golden monkeys live only protected by the Chinese
government.
可知金丝猴只生活
在中国,故答案为
B.
(
2
)根据
Their fur is golden and a bit grey.
可知他
们的皮毛是金色的,有点灰白,故答案为
C.
(
3
)根据
Their tails are as long as their bodies.
可知它们的尾巴和身体一样长,故答案为
A.
(
4
)根据
They eat fruits, nuts, tree leaves and so on.
可知它们吃水果、坚果、树叶等,故
答案为
C.
(
5
)根据
We hope more and more people will understand the
importance of protecting wild
animals.
可知我们希望越来越多的人了解保护野生动物的重要性,故答案为
A.
【点评】本题考查了阅读理
解,首先通读短文,理解大意;其次阅读题干,根据题干信息
找出相关句进行选择。
p>
8
.
p>
阅读理解阅读短文,选择正确答案.
Mother Kangaroo and a little white
rabbit are neighbours. One day, they are going to
the zoo
together. But the zoo is far
away from their homes. So they have to wait for
the bus.
A gust of
wind
(阵风)
blows and the
little white rabbit feels very cold.
And he says to Mother Kangaroo,
After
getting on the bus, the little white rabbit
doesn't come out. So Mother Kangaroo buys
two
tickets
(票)
.
Getting off the bus, the rabbit
comes out from the pocket. Mother Kangaroo says to
him,
is your ticket.
the
conductor can't see me.
The rabbit feels
very
ashamed
(羞愧的)
.
(
1
)
The
Mother Kangaroo and the rabbit are going to the
zoo .
A.
on foot B. by
cat C. by
bus
(
2
)
The
rabbit goes into the Mother Kangaroo's .
A. clothes
B. pocket C.
coat
(
3
)
The
rabbit doesn't when they get on the bus.
-
-
-
-
-
-
-
-
-
上一篇:聊城市中考英语英语 任务型阅读理解复习题(含答案)
下一篇:大众故障码表3