-
人教精通版小学小升初英语阅读理解及答案【解析】
一、阅读理解
1
.
阅读理解仔细阅读表格内容,选出正确的答案
Alice's invitation
Welcome to Alice's birthday
party!
Time:
Date:
Place:
Telephone:
3:30pm
Saturday,
Feb 7th
Flat 15A Shanghai
Road
87262533
With snacks, fruit and
drinks
Play with toys, watch
cartoons and play chess
(
1
)
Alice Robert is
going to have a ________ party.
A. Teachers' Day
B. classmate
C. birthday
(
2
)
The
party starts(
开始
) at
___________.
A. four thirty in the morning B.
five thirty tomorrow C. three thirty in the
afternoon
(
3
)
If
you can't find the place, you can ___________.
A. call your
mother B. go home
C. call Alice
(
4<
/p>
)
Alice won't _____ at the
party.
A. eat
dumplings
B.
have some fun
C. get gifts
(
5
)
You
will ________ at the party.
A. play football
B. watch cartoons C.
play cards
【答案】
(<
/p>
1
)
C
(
2
)
C
(
3
)
C
(
4
)
A
(
5
)
B
【解析】
【分析】表格大意:介绍爱
丽丝的生日派对邀请函。
(
1
)根据
Welcome to Alice's birthday
party!
可知爱丽丝将举行生日派对,故选
C
。
(
< br>2
)根据
Time
3:30pm
可知派对开始的时间是
下午的三点半。故选
C
。
(
3
)根据
Teleph
one:
87262533
可知如果
找不到位置,可以打电话给爱丽丝,故选
C
。
< br>
(
4
)根据
< br>With snacks, fruit and drinks
可知爱丽丝不吃水饺,故选
A
。
(
5
)根据
Play with toys, watch cartoons and play chess
可知在晚会上你将观看卡通片,故选
B
。
【点评】考查对表格
的把握和细节的辨别能力。答题时,紧扣表格中的关键词,做出正确
选择。
2
.
< br>阅读理解阅读理解
Mike: Those shoes in the window are
nice! Let's have a look.
Wu
Yifan: What size are your shoes, Mike?
Mike: Size 7.
Wu
Yifan: Size 7? That's so small.
Mike: In China I wear size 38
shoes.
Wu Yifan: Oh! Your
feet are bigger than mine. My shoes are size
37.
Mike: Really? You look
taller than me.
Wu Yifan:
But I think you are heavier. How heavy are
you?
Mike: I'm 48
kilograms.
Wu Yifan: Yes,
you're heavier. I'm 46 kilograms.
(
1
)
What
size are Mike's shoes?
(
2
)
Whose feet are
bigger, Mike or Wu Yifan?
(
3
)
How
heavy is Mike?
(
4
)
How
heavy is Wu Yifan?
(
5
)
Who
is heavier, Mike or Wu Yifan?
【答案】
(
1
)
In
China Mike wears size 38 shoes.
(
2
)
Mike's
feet are bigger than Wu Yifan's.
(
3
)
Mike is
48 kilograms.
(
4
)
Wu
Yifan is 46 kilograms.
(
5
)
Mike is heavier
than Wu Yifan.
【解析】
【分析】这是一篇
Mike
和吴亦凡谈论鞋号和体重
的对话。
(
1
)根据对话
Mike: In China I
wear size 38 shoes.
(迈克:在中国我穿
38
码鞋。)可是是
38
码鞋。故答案
为:
In China Mike wears size 38
shoes.
(
< br>2
)根据对话
Wu
Yifan:
Oh!
Your
feet
are
bigger
than
mine.
(吴亦凡:哦!
你的脚比我的
大。)可知
Mike
的大
。故答案为:
Mike's feet are bigger than Wu
Yifan's.
(
3
)根据对话
Mike:
I'm
48
kilograms.
(
Mike
:我
48
公斤。)可知
48
公斤。故答案
为:
Mike is 48
kilograms.
(
4
)根据对话
Wu Yifan: Yes,
you're heavier. I'm 46 kilograms.
(吴亦凡:是
,你很重。我
46
公斤。)可知
46<
/p>
公斤。故答案为:
Wu Yifan is 46
kilograms.
(
5
)根据对话
Wu Yifan: Yes,
you're heavier.
(吴亦凡:是,你更重。)可知
Mike
更重。故
答案为:
Mike is heavier than Wu Yifan.
【点评】这是考查阅读理解的题目。首先仔细阅读对话,然后根据对话来回答问题。
3
.
阅读理解阅读理解,判断正误。
This
is
a
photo
of
my
family .
I'm
John
.
I'm
ten .
My
sister
is
seven .
We
are
in
the
same
school
.My grandparents are Americans . My father is 42
.He is a driver . My mother is 40 . She is
a teacher . We are very happy .
(
1
)
p>
John is seven .
(
2
)
John and his
sister are in the same school .
(
3
)
My
grandparents are Chinese .
(
4
)
My
father a driver .
(
5
)
My
mother is a teacher .
【答
案】
(
1
)
0
(
2
)
p>
1
(
3
)
0
(
4
)
1
(
5
)
1
【解析】
【分析】大意:介绍主人公
约翰一家人的情况。
(
1
)根据
I'm John . I'm ten .
可知约翰今天十岁。与题干信息
seven
七岁不符。故选
错误。
(
2
)根据
I'm John . I'm ten . My sister is
seven . We are in the same school
可知主人公
和姐妹
确实在同一所学校。符合题干信息。故选正确。
(
3
)根据
My
grandparents
are
Americans
可知我的祖父母都是美国人可知,与题干信息
Chinese
中国人不符。故选错误。
< br>(
4
)根据
My father
is 42 .He is a driver
可知我爸爸今天
42
岁。他是一名司机。与题干信息
a
driver
一名司机符合。故选正确。
(
5
)根据
My
mother
is
40 .
She
is
a
teacher
可知主人公的妈
妈今年是
40
岁,她是一名教
师。与题
意信息
a
teacher
符合。故选正确。
【
点评】考查阅读理解。首先通读全文,了解大意。其次阅读问题,根据题干信息找出相
关
句进行判断。
4
< br>.
阅读理解阅读理解
Hi! I'm Lisa. I'm 12 years
old
,
I'm 1.48 meters
tall
,
there are five people
in my family. They are
my
father,mother,my brother and my brother is 12
centimeters taller than me,my sister
is
4 centimeters shorter than me. I went to Ren Ming
park yesterday with my family. My shoes are
size 37. I love my family.
<
/p>
⑴⑵⑶⑷⑸
判断,
⑹⑺⑻⑼⑽
选择合适的选项。
(
1
)
Lisa is 12 years old.
(
2
)
p>
Lisa went to RenMing park the day before
yesterday.
(
3
)
There are 5 people in
Lisa's family.
(
< br>4
)
Lisa loves her family.
(
5
)
p>
Lisa is 1.45m.
(
6
)
Lisa's brother
is ___________meters tall.
A. 1.60
B. 1.50
C. 1.55
(
< br>7
)
Lisa's sister is
____________meters tall.
A. 1.44
B. 1.34
C. 1.47
(
< br>8
)
Lisa went to a
_________ yesterday.
A. Cinema
B. theatre
C. park
(
< br>9
)
There are ________
people .
A. 3
B. 4
C. 5
(
10
)
Her shoes are size
_________.
A. 36
B. 37
C. 38
【答案】
(
1
)
1
(<
/p>
2
)
0
(
3
)
1
(
4
)
1
(
5
)
0
(
6
)
A
(<
/p>
7
)
A
(
8
)
C
(
9
)
C
(
10
)
B
【解析】
【分析】大意:介绍
Lisa
和她的家人身高,体重和
Lisa<
/p>
的鞋码。
(
1
)根据
Hi! I'm Lisa. I'm 12
years old
可知主人公
Lisa
确实是
12
岁。故选正确。
(
2
)根据
I
went to Ren Ming park yesterday with my family.
可知,主人公和家人是昨天去的
公园,而不是前天。故选错误。
(
3
)根据
there are five people in my family.
可知,在主人公的家里一共有五口人。故选正
确。
(
4
)根据
I
love my
family.
可知,主人公爱她的家庭。故选正确。
(
5
)根据
I'm
1.48 meters tall
可知,主人公是
1
米
48
高,故选错误。
(
6
)根据
I
'm 1.48 meters tall
和
my
brother is 12 centimeters taller than me,
可知,主人公
1
米
48
高;她的兄弟比她高
12
厘米;可以推算出她的兄
弟是
1
米
60
高。故选
A
。
(
7
)根据
my sister
is 4 centimeters shorter than me.
可知,主人公
1.48
米,她的妹妹比她矮
4
厘米;可以推算出她的妹妹身高是
1.44
米
。故选
A
。
(
8
)根据
I
went to Ren Ming park yesterday
可知,
Lisa
昨天去公园了。故选
C
< br>。
(
9
)根据
there are five people in my family<
/p>
可知,
Lisa
家有
5
口人。故选
C
。
(
10
)根据
My shoes are size 37
可知,主人公的鞋码是
37
。故选
B
。
【点评】考查阅读理解。首先阅读全文,理解大意。其次阅读问题根
据相关句子进行正确
的判断和选择。
5
.
阅读理解看图表,选择正确的答案
。
Name
Mike
Activities they did last
weekend
stayed at home
read books
Wu
Yifan
washed the clothes
watched TV
Zhang
Peng
did his homework
cleaned his room
(
1
)
What did Mike do last
weekend?
A.
He watched TV. B. He stayed at home and
read books. C. He cleaned his
room.
(
2
)
Wu
Yifan last weekend.
A. watched TV
B. did his homework
C. played football
(
3
)
Did
Zhang Peng clean his room?
A. Yes, he did.
B. No, he didn't. C.
Yes, he does.
(
4
)
Wu
Yifan and Zhang Peng are both
A. tall and strong
B. helpful C.
lovely
【答案】
(
1
)
B
(
2
)
A
(
3
)
A
(
4
)
B
【解析】
【分析】这是介绍三个人活
动的表格
.
(
1
)根据表格
Mike
待在家里读书
.
故答案为
:
B.
(
2
)
根据表格吴亦凡洗衣服
,
看电视
.
故答案为
: A.
< br>(
3
)根据表格张鹏打扫房间和做作业
< br>.
故答案为
: A.
(
4
)根据表格吴亦凡和张鹏都很有帮助
p>
.
故答案为
:
B.
【点评】这是根据表格回答问
题的题目
.
根据问题在表格中找到答案
.
6
.
阅读理解阅读短文,判断下列句子正误
Every kind of animals
has their own way to live well in winter. In
winter, the weather gets colder
and
colder. There is snow on the ground. Some animals
sleep all the winter. These animals eat
plenty
of
food
in
autumn.
They
need
little
or
no
food
when
they
sleep.
Some
birds
fly
to
the
south
for
winter. They
go
to
a warmer
place
to
look
for
food.
Some animals
get much
food
in
autumn
and keep it at home. They may grow new and thick
fur in autumn, too. Then they can
feel
warmer. In winter some animals live in the trees
or under the ground.
(
1
)
Every kind of animals
has their own way to live well in winter.
(
2
)
In
winter, the weather gets warmer and warmer.
(
3
)
p>
Some animals eat plenty of food in autumn
and sleep all the winter.
(
4
)
Some birds
fly to the north for winter.
(
5
)
In
winter some animals live in the trees or under the
ground.
【答案】
(
1
)
1
p>
(
2
)
0
(
3
)
1
(
< br>4
)
0
(
5
)
1
【考点】
阅读理解
【解析】
【分析】这是讲述动物如何
过冬的短文。
(
< br>1
)句意:每种动物都用自己的方法在冬季获得好。根据短文句子(每种动物都用
自己
的方法在冬季获得好。)可知题目叙述正确。故答案为:正确。
(
2
)句意:在冬季,天气变得越来越暖和。根据短文叙述
In
winter,
the
weather
gets
colder and colder.
(在冬季天气变得越来越冷。)可知题目叙述错误。故答案为
:错误。
(
3
)句意:一些动物在秋季吃大量的食物,整个冬季都在睡觉。根据短文叙述
Some
animals sleep
all the winter. These animals eat plenty of food
in autumn.
(一些动物
整个
冬季都在睡觉。这些动物在秋季吃大量的食物。)可知题目叙述正确。故答案为:正
确。
(
4
)句意:一些鸟飞到北方过冬。根据短文叙述(一些鸟飞到南方过冬。)可知题目叙
p>
述错误。故答案为:错误。
(
5
)句意:在冬季一些动物住在树里或地下。根
据短文叙述
In winter some animals
live
in
the
trees
or under the
ground.
(在冬季一些动物住
在树里或地下。)可知题目叙述正
确。故答案为:正确。
【点评】这是考查阅读理解的题目。仔细阅读短文,然后根据
短文的细节叙述来判断正
误。
p>
7
.
阅读理解阅读短文,判断下列句子正误
There
are
many
more
and
more
animals
in
danger
at
present,
so
it
is
our
responsibility
to
protect them. It's wrong for people to
hunt animals for their meat and fur, for they are
our good
friends. We should protect
them instead of killing them.
Pandas, which are one of the
endangered animals, live in the forests and live
on bamboo leaves.
They
can
just
live
safely
in
the
natural
protection
zones.
We
should
stop
killing
animals
and
protect them.
(
1
)
The
story tells us many animals are in danger.
(
2
)
p>
It's wrong for people to hunt animals for
their meat and fur, for they are our good friends.
(
3
)
p>
People shouldn't protect them instead of
killing them.
(
4
)
Panda can just live
safely in the natural protection zones.
(
5
)
We
should stop killing animals and protect them.
【答案】
(
1
)
1
<
/p>
(
2
)
1
(
3
)
0
(
4
)
1
(
5
)
1
【考点】
阅读理解
【解析】
【分析】这是呼吁人们保护
动物的短文。
< br>(
1
)句意:这个故事告诉我们许多动物都处于危险中。
根据短文叙述
There
are
many
more and more animals
in danger at present
(目前许多越来越多的动物处于危险境地
。)可
知题目叙述正确。故答案为:正确。
(
2
)句意
:人们猎取动物来获得肉和皮毛是错误的,因为它们是我们的好朋友。根据短
文叙述
p>
It's
wrong
for
people
to
hunt
animals
for
their
meat
and
fur,
for
they
are
our
good
friends.
(人们猎取动物来获得肉和皮毛是错误的
,因为它们是我们的好朋友。)可知题目
叙述正确。故答案为:正确。
< br>
(
3
)句意:人们不应该保护它们而是杀死它们。根据短文叙述
We
should
protect
them
instead of killing
them.
(我们应该保护它们而不是杀死它们。)可知题目叙述错误。故答案
为:错误。
(<
/p>
4
)句意:大熊猫仅仅能够安全地生活在自然保护区。根据短文叙
述
They
can
just
live
safely
in the natural protection zones.
(它们仅仅能
够安全地生活在自然保护区。)可知题目
叙述正确。故答案为:正确。
< br>
(
5
)句意:我们应该停止猎杀动物并来保护它们。根据短文叙述
We
should
stop
killing
animals
and
protect
them.
(我们应该停止猎杀动物并来保护它们。)可知题目叙述正确。
故答案为:正确。
【点评】这是考
查阅读理解的题目。仔细阅读短文,然后根据短文叙述来判断句子正误。
8
p>
.
阅读理解读短文,判断下列句子与短文内容是否相符。
Tom was a very
lazy boy when he was eleven years old. He didn't
like doing anything. He had to
go to
school on weekdays, but he didn't study hard in
the class and didn't do any homework after
school. His father and mother were both
doctors, and back then they hoped Tom could become
a
doctor, too. But one day, Tom said to
his mother,
cleaner?
< br>week?
Tom said,
her only
on that day.
(
1
)
Tom
is seven years old now.
(
2
)
Tom
studied very hard.
(
3
)
Tom's parents were
doctors.
(
4
p>
)
Tom's parents hoped Tom could
become a doctor.
(
5
)
Tom
wanted to be a cleaner. Because he thought the
cleaner only worked in his house on
Thursday.