-
人教
pep
小学五年级上册英语阅读理解及答案
解析
一、阅读理解
1
.
阅读理解阅读下列短文,从每小题的三个选项中选出最佳选项。
< br>C
Fire can bum down a
lot of trees. It can hurt people too. We must be
careful with fire. There
are some fire
safety rules. To stop fires:
?
We mustn't
smoke in the forest.
?
We mustn't play near fires
at home.
?
We
mustn't play with matches at home.
?
We mustn't play with
burning candles at home.
?
We mustn't put clothes on
lamps or heaters.
?
We mustn't cook when no
adults are at home.
(
1
)
Fire can hurt
people. We must be careful fire.
A. with
B. of
C. and
(
2
)
We
mustn't near fires at home.
A. plays
B. playing
C. play
(
3
)
We
cook when no adults (
成年人)
are
at home.
A. must
B. mustn't
C. don't
(
4
)
Which one is wrong
(
错误的
)
?
A. Don't play with matches
or burning candles at home.
B. Don't put clothes on lamps or
heaters.
C. We can smoke in
the forest.
【答案】
(
1
)
A
p>
(
2
)
C
(
3
)
B
(
4
)
C
【解析】
【分析】文章大意:本文主
要介绍了火的危险性以及一些根火有关的要禁止做的
事情。
<
/p>
(
1
)按原文选择,根据
We must be careful with fire.
知我们不想小心用火,故答案为
A.
(
2
)根据
W
e
mustn't
play
near
fires
at
home.
知禁止在家禁止在火附近玩耍,
m
ustn't
是情
态动词后跟动词原形,故答案为
C
。
(
< br>3
)根据
We mustn't cook when
no adults are at home.
知未成年时禁止做饭,故答案为
B
。
(
4
)根据
We mustn't smoke
in the forest.
知在森林禁止吸烟,故答案为
C
。
【点评】考察阅读理解,浏览文章
大意,根据问题通读文章,注意句首和句末关键词。
2
.
阅读理解阅读短文,选出合适的选项。<
/p>
Hello! My
name is Sun Wei. Here is an American boy. His name
is David Smith. He is twelve.
And I am
twelve, too. David is in Class Three, Grade One. I
am in Class Three, Grade One, too. He
is Number Eight, Row Five. I am Number
Five, Row Four.
(
1
)
David an American
boy.
A. is
B. am
C. are
(
2
)
He
is .
A. ten
B. eleven C.
twelve
(
3
)
Sun
Wei is Class Three, Grade One.
A. in
B. on
C. of
(
4
)
David is in Row
.
A. Four
B. Five
C. One
(
5
)
Sun
Wei is Number .
A.
Four B.
Five C.
Eight
【答案】
(
1
)
A
< br>
(
2
)
C
(
3
)
A
(
4
p>
)
B
(
5
)
B
【解析】
【分析】短文大意:大家好
!我叫孙伟。这是一个美国男孩。他的名字是史密
斯
·
大卫。他十二岁。我也十二岁。大卫在一年级三班。我也在一年级三班。他是五排五
号。我是四排五号。(
1
)
David
后面用系动词
is
。(
p>
2
)他十二岁。(
3
)在几年几班要用
介词
in
。(
p>
4
)大卫在五排。(
5
)孙伟是五号。
【点评】本题
考查的是学生综合运用英语的能力,需要学生有一定的语言积累。
3
.
阅读理
解阅读短文,判断下列句子正确还是错误。
Look at that boy. His name is Liu
Bing. He's a Chinese boy. He is in the kitchen. He
likes apples.
Su Yang is at home too.
She is in the study. She likes drawing. Is Gao
Shan at home? No, he is in
the park. He
is thirsty. He wants to drink some juice. Miss Li
is in the office. She is reading.
(
1
)
Liu
Bing is in the kitchen .
(
2
)
Liu
Bing likes eating pears.
(
3
)
Su
Yang isn't in the study .
(
4
)
Gao
Shan is thirsty and he wants to drink.
(
5
)
p>
Miss Li is drawing .
【答案】
(
1
)
1
<
/p>
(
2
)
0
(
3
)
p>
(
4
)
1
(
5
)
【解析】
【分析】短文大意:看那个
男孩。他的名字是刘冰。他是一个中国男孩。他在厨
房里。他喜欢吃苹果。苏阳也在家。
她在书房里。她喜欢画画。高山也在家吗?不,他在
公园里。他渴了。他想喝点果汁。李
小姐在办公室里。她正在读书。
(
1
)刘冰在厨房里,正确。
(
2
)刘冰喜欢吃梨,错误。
< br>
(
3
)苏阳不在书房里,错误
。
(
4
)高
山渴了,想喝点东西,正确。
(
5<
/p>
)李小姐正在画画,错误。
【点评】本
题考查的是学生综合运用英语的能力,要多读多练。需要学生有一定的语言积
累。
4
.
阅读理解阅读理解
Peter is eleven years old .He is in Grade Five
this year. He likes playing football and watching
football matches. And he often reads
newspapers . He does his
best(
尽全力
) to
know
(知道)
when and
where a football match is going to be. Now Peter
is having a match .He is listening to
the radio, too. He is very happy
because there is going to be a nice football match
on TV at four
this
afternoon.
He
wants
to
watch
it
very
much .But
he
is
going
to
have
English
and
Chinese
lessons. He thinks hard and finds a
way
(想出一个办法)
.
ask for half a day's
leave(
请半天假)
.
(
1
)
Pet
er is a .
A. student
B. teacher C.
worker
(
2
< br>)
Peter will be in next
year.
A. Grade Two
B. Grade Six
C. Grade Four
(
p>
3
)
Peter often reads
newspapers because .
A. he likes to read news
B. his father wants him to read
them
C. he wants to know
when and where a football match will be
(
4
)
Pet
er wants to ask for half a day's leave because
.
A. he is ill
in bed.
B. he wants to watch
the football match
C. he
doesn't want to have English or Chinese
lessons
(
5
)
Which of the following is right?
A. Peter is not
an honest
(
诚实的)
boy.
B. Peter likes to watch TV at five in
the afternoon.
C. Mrs Black
is going to take Peter to see a doctor.
【答案】
(
1
)
A
(<
/p>
2
)
B
(
3
)
C
(
4
)
B
(
5
)
A
【解析】
【分析】(
1
)句意:皮特是一个学生。由
He is in
Grade Five this
year
可知,故用
stusent.
(<
/p>
2
)句意:他下一年会是六年级。由
He
is in Grade Five this
year
可知,故用
Grade
Six
。
(
3
)句意:皮特经常读报纸因为他想
知道足球比赛会是什么时候在哪。由
He
does
his best(
尽全力
) to
know
(知道)
when and where a
football match is going to
be.
可知,故
用
he wants
to know when and where a football match will
be
(
4
)句意:皮特想请一天假因为他想去看足球比赛。由
He
is
very
happy
because
there is going to be a nice football
match on TV at four this
afternoon
可知,故用
he wants to
watch the football match
(
5<
/p>
)句意:下面哪一项是对的?由文章句意可知他假装他的爸爸给老师打电话说
自己生病要请假可知,他不是一个诚实的男孩,故用
Peter is
not an honest
(
诚实的)
boy.
5
.
阅读理
解根据短文内容,回答问题
Many years
ago, people use a stick, a large piece of wood and
dry leaves to make a fire. Today,