-
专题三
 
阅读理解
【备考策略】
 
1
考情分析
 
2 
解题技巧
 
【考点分类突破】
 
2011
版高中英语二轮专题复习学案:专题三
 
p>
阅读理解之体
育类(
1
)
(新课标)
一、体育类
【典例探究】
 
(
2010·
福建卷
·
D
)
 
Columbus College,
241 Queen Elizabeth Drive, Kowloon City
Memo 
To: 
 
 
All Stall
From: 
 
Jalie Mok,
Secretary; Sports Development Committee
第
 
1
页
 
共
18 
页
Date: 
 
May 20,
2010 
A week ago, “Sports for Life”
programme was sent to the parents, requiring them
to select a sport 
they wanted their
child to play. Since then, our staff have received
lots of calls from parents asking 
for
more information about it. Here is a
memo(
备忘录
)for your reference
when you answer the 
phones.
Sports
1
:
Basketball 
We
expect 
that 
this
will 
be 
the
most 
popular 
of
the 
four 
sports.
Therefore, 
students
should 
be 
advised
to sign up as soon as possible. Students will take
a private bus to and from Kwun Tong
Sports Park. To cover the cost of
hiring a bus, each student will have to pay $$10
each time. There 
will be four
basketball courts available for our use with one
teacher watching over each game. 
Sports
2: Gym 
We will be using St. Peter’s
Memorial Park
. There are two reasons
for choosing this park. First, it 
is
not 
very 
busy
and 
crowded
before 
6:00pm.
Second, it 
has
lots 
of 
trees
with 
plenty 
of
shade. 
Students
must 
bring 
along
two 
bottles 
of
water 
to 
prevent
thirst. 
Three
activities, 
shipping
, 
jogging , outdoor
aerobics(
有氧运动
), all of which
are free of charge, will be arranged. And there
will be a teacher on duty for each of
the activities. 
Sprots3: Hiking
Hiking (
远足
)will
take place at Kowloon Peak. The activity will
start at 2:30 pm and finish 90 
minutes
later. Three teachers will accompany the students,
and a hiking instructor will accompany
each group of 15 hikers. Each
instructor will cost $$75/hr. Students are advised
to bring plenty of 
water and sunscreen.
Sports 4
;
Swimming
The Kowloon City Aquatic Centre is a
10-minute walk from our school. Four teachers will
go to 
the pool and conduct the goings-
on from the poolside. We will only be able to
reserve the pool for 
one hour (i.e.
2:45pm to 3:45 pm).Only students skilful at
swimming can take up this activity. The
pool will have 
two life guards present. Girls must
wear a swimming suit. The cost is $$10 per visit.
68. Which of the following is TRUE
according to the passage? 
A. Students selecting basketball had
better register early. 
 
B.
Students participating in gym should arrive at
6:00 pm. 
第
 
2
页
 
共
18 
页
C. Hiking usually begins at 2:30 pm and
lasts 2 hours. 
D. Students having
swimming suits can take up swimming.
69. It can be inferred from the passage
that _________. 
 
 
 
 
 
. 
A. students
taking part in basketball will walk to the courts.
B. every student can gain admission to
one of the four sports
 
C. hiking students can have a regular
rest in the shade of trees 
D. students
taking up the four sports should bring bottles of
water 
70. It can be concluded that
_________. 
 
 
 
 
 
 
 
. 
A.
each sport will take only on hour 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
B.
students will be charged for the four sports
C. all the sports will take place at
Kowloon Peak 
 
 
D.
teachers will accompany students on each
sport 
71. The purpose of the
memo is to _________. 
 
 
 
 
 
. 
A. attract
students’ interest in the programme
 
 
 
 
 
 
B. require the parents to select a
sport for 
their child 
C.
help the staff 
explain the programme to
the parents 
 
D. remind
teachers and lifeguards to be 
present
on time 
【答案解析】
 
 <
/p>
68.
【
解析】
选
A
。
细节理解题。
< br>根据文章第二段中
We expect that this will be
the most popular 
of the four sports.
Therefore, students should be advised to sign up
as soon as possible.
可知选项
A
正确。
根据文章第三段中
First, it
is not very busy and crow
ded before 6:0
0pm.
可排除选项
B
;
根据文章第四段中
The activity will start at
2:30 pm and finish 90 minutes later.
可排除
选项
C
;
根据文章最后一段中
Only students skilful at swimming can take
u
p this activity.
可排除选项
D
。
 
 
< br>69.
【解析】选
B
。推理判断
题。根据文章第一段的描述,
“Sports for Life” programm
e
这个
项目并没有对某一类孩子作出限制,所以选项
B
正确。根据文章第二段中
Students
will take 
a private bus to and from
Kwun Tong Sports Park.
可排除
A
p>
项;
根据文章第三段中
Second,
it has 
lots of trees with plenty of
shade.
可知,在
Sports 2: Gym
中学生才可能在树荫下乘凉,故排除
选项
C
;
根据文章第三段和第四段可知,只在
Sports 2:
Gym
和
Sprots3: Hiking
中提到让学生带水,
故可排除选项
D
。
 
 
 
7
0.
【解析】选
D
。总结归纳题。根据
文章第二段至第四段可知,每一项活动都有教师陪
第
3 
页
共
 
18
页
 
同,故选项
D
正确。根据文章第四段中
The activity
will start at 2:30 pm and finish 90 minutes 
later.
可排选项
A
;
根据文章第三段中
Three activities, shipping
,jogging , outdoor
aerobics(
有氧
运动
),
all of which are free of charge, will be arranged.
可排除选项
B
;只有
< br>Sprots3: Hiking
在
Kowloon P
eak
举行,故可排除选项
C
。
 
71.
【解析】
选
C
。
细节理解题。
根据文章第一段中
Here is a
memo(
备忘录
)for your reference
when you answer the phones.
可
知选项
C
正确。
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
【跟踪演练】
1
、
 
(
p>
2011
·广东省高州长坡中学
2011<
/p>
届高三
12
月月考)
Bored? Lonely? Out of condition?
Why not try the 
SPORT
CENTER? 
TENNIS 
Indoor and outdoor courts. Coaching
from beginners to advanced, everyday not evenings.
Children only-Sat. mo
rnings.
SKIING 
 
Dry
slopes
—
3
levels 
instructors
at 
weekends 
and
Fridays. 
Daytime
parcitice
. 
8
years 
upwards.
SWIMMING 
 
2 pools I heated Olympic length.
Tuition available. 
 
Women:
Tuesday and Thursday. 
 
 
 
Men: Monday,
Wednesday and F
riday. 
 
Children: Saturday
Family day: Sunday 
GOLF
 
9 
hole
practice 
course.
Professional 
Coaching.
Lessons 
must 
be
booked 
in 
advance
in 
第
 
4
页
 
共
18 
页
daytime. Evening practice. Minimum age
—
 
9 years.
GYMNASTICS 
Maximum age
—
18
years. Children aged 5
—
10.
Monday and Wednesdays.
4:00
—
6:00 p.m.
10
—
18 year-old.
Friday evenings. Bar work on Sunday mornings.
AND MUCH MORE 
Table Tennis, Snooker,
Darts
(标枪)
,
Chess
(
everyday and
evening
)
, Café
(
all day
)
< br>,
Bar
(
lunch
time and evenings
)
,
Nursery
(
weekdays and
weekends, not evenings
)
.
Centre open 
10:00
a.m.
—
10:00 p.m. Daily.
Interested? More details inside. Quote Card
Number: 99.
46
.
What is this
ad mai
nly about? 
 
 
A
.
It mainly shows
us some ways to spend weekends.
B
.
It mainly shows
us a place to relax ourselves.
C
.
It Shows the
ways saving our time.
D
.
It shows us a
lot of ways to spend our holidays.
47
.
Which of the
following is TRUE according to this passage?
 
 
 
A
.
People can play
tennis day and night.
B
.
Men and women
swim in the SPORTS CENTER
separately
.
C
.
Children at any
age can play golf in the SPORTS
CENTER
.
D
.
People under 20
can all take gymnastics
.
48
.
How many
sports items are mentioned in the passage?
 
A
.
5
 
 
 
 
 
 
 
B
.
7
p>
.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
p>
C
.
9
.
 
 
 
 
 
 
 
p>
D
.
12
.
 
49
.
Where
can we find this ad in your opinion? 
 
A
.
In
a company
.
 
C
.
In a park
 
 
 
B
.
In a
restaurant
.
D
.
On a
newspaper
.
2
、
 
(
p>
2010
·安徽省安庆一中三模)
is 
one
of 
the 
basic
bonds 
between
human 
beings.
While 
the
characteristics 
of
friendship might vary from one country
to another, people from all cultures not only
enjoy friends 
but need them.
 
 
Many studies
have shown that teenagers who have no friends
often suffer from psychological
disorders. 
It 
has
been 
shown 
that
teenagers, 
perhaps
more 
than 
any
other 
age 
group,
need 
第
5 
页
共
 
18
页
 
companionship
and a sense of belonging. The negative
consequences of loneliness have also been
observed 
among
the 
elderly. 
The
death 
of 
a
spouse 
often
leaves 
a 
widow
or 
a 
widower
totally 
bereft. If, however,
they are surrounded by friends and relatives and
if 
they are able to express
their feelings, they are more likely to
recover from their grief
。
 
 
“No
man 
is 
an
island.” 
In 
other
words, 
we 
are
all 
parts 
of
society. 
We 
all
need 
the 
love,
admiration, respect and moral support
of other people. If we are fortunate, our friends
will provide 
us with all of these
necessary aspects of life. 
 
As 
most 
people
observe, 
there
are 
many 
levels
of 
friendship.
The 
degree 
or
intensity 
of
friendship varies depending on the
personality of the individuals involved and the
context of the 
relationships. Outgoing
persons enjoy being surrounded by many people
whereas shy persons are 
perhaps content
with fewer but more intense
friendships
。
 
 
Everyone is not equally
open with all their friends. The degree of
closeness is determined by 
many
factors. Close fri
ends can be formed at
any stage in one’s life but they are usually very
rare. 
Not 
very
many 
people 
have
more 
than 
a
few 
really 
close
friends. 
Irrespective
of 
the 
level
of 
closeness, all
friendships are based on
reciprocity
(互惠)
, honesty and
a certain amount of love 
and
affection
。
 
72 
“No man is an
island”(Line 1, Para. 3) implies that
______________
。
 
 
A. everyone is a part of an
island 
  
B. man cannot be an
island 
 
 
C.
everyone is just a part o
f society
 
D. society is an island
 
73. The degree of closeness
of friendship mainly depends
on_____________
。
 
 
A. age 
B. belonging 
 
C.
personality 
 
 
D.
culture 
 
74. The author
thinks that close friends_____________________
。
 
 
A. can be easily formed when one is
young 
 
 
C. are not rare for everyone
 
 
 
B. cannot be long-lasting 
D.
are rare for most people 
 
75
.The word “irrespective”(Last sentence,
Para. 5)
means______________________
。
A not respecting 
 
B. dishonoring 
C. regardless. 
D.
considering 
3
、
(
p>
2010
·河北省正定中学三模)
Daredevil 
climber
Alain 
Robert,
known 
as 
the
French 
Spiderman,
stood 
strong
winds 
and 
rain to
climb the world's tallest skyscraper, Taipei 101,
Saturday
.
 
Robert,
dressed in red rain jacket, tights and climbing
shoes, climbed up ropes hung down the
第
 
6
页
 
共
18 
页
side of the 101 storey, 1,667-foot
office tower, reaching the top in around four
hours
.
very big
moment and I felt a lot of satisfaction though I
was so tired and nearly all of my muscles
were painful
.
I
felt completely
eased
.
lifts, the
world's fastest
.
 
 
 
Several 
hundred
on-lookers 
and
shoppers 
gathered
at 
the 
base
of 
the 
tower
watching 
and
cheering 
Robert's
progress 
through
live 
pictures 
on
a 
large
television
screen
.
At
times 
he
disappeared from view as clouds passed
by the top of the tower surrounding the upper
stories
.
 
 
 
 
The
42-year-old 
Frenchman has covered
scores of well-known structures around the world
including 
the
Empire 
State
Building 
and 
the
Eiffel
Tower
——
without
permission 
or 
any
safety 
equipment or
ropes
.
 
 
 
This 
time 
Robert
was 
wearing 
a
harness
(
背带
)
fastened 
to
safety 
ropes 
for
the 
entire
climb
.
He used the
ropes to pull himself up most of the way, using
his hands and feet to climb up 
the
walls for only short
sections
.
He said that the
management had requested he wear the ropes
and safety equipment, which had also
become necessary due to the rain making the
windows and 
frames very
slippery
.
Robert said he
would not carry his pity the next
time
.
57
.
The text
mainly tells us that
_________
.
 
 
 
A
.
another world
record was broken by a Frenchman 
 
 
B
.
The French
Spiderman climbed the world's tallest building
 
 
 
C
.
How Alain
Robert got the name
 
 
D
.
Alain Robert
was praised for his great success
58
.
During his
climbing up Taipei 101, Alain Robert
________
.
 
 
 
A
.
never felt
tired all the time 
 
 
B
.
never used his
hands and feet 
 
 
C
.
stayed
somewhere for a short rest 
 
 
D
.
was not seen on
the television screen now and then
59
.
When Alain
Robert climbed the Empire State Building, he was
likely to ________
.
 
 
 
A
.
use only his
hands and feet 
 
 
 
 
 
C
.
carry some
safety eq
uipment 
 
 
B
.
be 42 years old
D
.
get permission
of someone
60
.
According to
the text, we can infer that Alain Robert
________
.
 
 
 
A
.
spent three
hours climbing Taipei 101 
B
.
chose a rainy
day on purpose 
第
7 
页
共
 
18
页
 
 
 
C
.
will climb
Taipei 101 a second time 
 
D
.
got lots of
help from on-lookers 
4
、
(
2010
·河南省开封市三模)
 
Disposing
(
处理
) of waste has been a
problem since humans started producing it. As more
and 
more 
people
choose 
to 
live
close 
together 
in
cities, 
the 
waste
disposal 
problem
becomes 
increasingly
difficult. 
 
During the
eighteenth century, it was usual for several
neighboring towns to get together to
select 
a 
faraway
spot 
as 
a
dump 
site.
Residents 
or
trash 
haulers
(
垃圾拖运者
)
would 
transport
household rubbish, rotted wood, and old
possessions to the site. Periodically some of the
trash was 
burned 
and
the 
rest 
was
buried. 
The
unpleasant 
sights
and 
smells 
caused
no 
problem
because 
nobody lived close
by. Factories, mills, and other industrial sites
also had waste to be disposed of. 
Those
located on rivers often just dumped the unwanted
remains into the water. Others built huge
burners with chimneys to deal with the
problem. 
 
Several facts make
these choices unacceptable to modern society. The
first problem is space. 
Dumps, which
are now called landfills, are most needed in
heavily populated areas. Such areas
rarely have empty land suitable for
this purpose. Property is either too expensive or
too close to 
residential
neighborhoods. 
Long
distance 
trash
hauling 
has 
been
a 
common
practice, 
but
once 
farm areas are refusing
to accept rubbish from elsewhere, cheap land
within trucking distance of 
major city
areas is nonexistent. Awareness
(
意识
) of pollution dangers
has resulted in more strict 
rules
of 
waste
disposal. Pollution 
of
rivers, 
ground
water, 
land 
and
air 
is 
a
price 
people
cannot 
longer pay to get rid
of waste. The amount of waste, however, continues
to grow. 
 
Recycling efforts
have become common place, and many towns require
their people to take 
part. Even the
most efficient recycling programs, however, can
hope to deal with only about 50 
percent
of a city's reusable waste. 
64.
 
The most suitable title for
this passage would be 
 
 
 
. 
A.
Places for Disposing Waste 
 
 
 
B. Waste
Pollution Dangers 
C. Ways of Getting
Rid of Waste 
 
 
 
D. Waste Disposal Problem
65. During the 18th century, people
disposed their waste in many ways except for
 
 
 
. 
A. burying it 
 
 
 
B.
recycling it 
 
 
 
C. burning it 
 
 
 
D.
throwing it into rivers 
66. What can be
inferred from the third paragraph? 
A.
Farm areas will continue accepting waste from the
city in modern society. 
第
8 
页
共
 
18
页
 
B. There is
cheap land to bury waste in modern society.
C. It is difficult to find space to
bury waste in modern society. 
D. Ways
to deal with waste in modern society stay the
same. 
67. 
 
The
main purpose of writing this article is to
 
 
 
. 
A. draw people's attention
to waste management 
B. warn people of
the pollution dangers we are facing 
C.
call on people to take part in recycling programs
D. tell people a better way to get rid
of the waste 
5
、
(<
/p>
2010
·吉林省吉林一中冲刺)
Babies are born yogis. Once we were all
able to pull our toes up by our ears and laugh
about 
it. Then we aged, got injured,
and began carrying stress in our shoulders and
back. In short, we 
lost our balance. 
p>
Yoga
(
瑜伽)
is an ancient practice that helps
create a sense of union in body, mind, and spirit.
It brings us balance. I was seriously
out of balance when I started practicing yoga in
1999. I had 
plantar fascitis
in both feet, and my doctor had
warned me against all 
the
things 
I 
loved to do:
walking, hiking, and playing tennis. I
was desperate for exercise. Yoga became my
salvation and 
even 
enhanced
my 
other 
fitness
activities. 
I
practice 
yoga 
at
least 
twice 
a
week, 
but 
I
consider 
yoga to be part of
my daily life because after a while you no longer
just practice yoga
—
you love
it. 
Yoga becomes part of
your physical life. Your body grows stronger, more
toned, and more 
flexible as you move
from one pose to the other. I spent a week in
Mexico at a yoga retreat, and it 
was
the first vacation on which I lo
st
weight. “Rather than building muscle, yoga builds
muscle 
tone,” 
says
Shakta 
Kaur
Khalsa, 
author 
of
the 
K.I.S.S.
Guide 
to 
Yoga.
“Because 
yoga
helps 
maintain a balanced
metabolism (
新陈代谢
), it also
helps to regulate weight. Additionally, yoga
stretches 
muscles
lengthwise, 
causing
fat 
to 
be
removed 
around
the 
cells.”
I 
do 
yoga
poses 
throughout
the 
day. 
After
hours 
at 
my
computer, 
I
stretch 
my 
stiff
shoulders 
and
arms. 
When 
I
need a boost of energy, I do energizing
poses. When I am feeling exhausted at the end of
the day, I 
do restorative poses.
 
Yoga becomes part of
your 
mental 
life.
Yoga teaches you to focus on breathing while
you 
hold 
the
poses. 
This
attention 
to
breath 
is
calming; 
it
dissolves 
stress
and 
anxiety. 
I
use 
yogic
第
 
9
页
 
共
18 
页