-
八年级英语上册阅读理解易错题
 
一、八年级英语上册阅读理解专项练习(含答案解析)
1
.
阅读理解
 
    How long is a year?
Most people say a year is 365 days. It takes about
365 days for the earth to 
go around the
sun. In fact, it takes a little longer for the
earth to go around the sun. It needs 365
days, 5 hours, 48 minutes, and 46
seconds. 
 
    If a year has
only 365 days, what happens to the
extra
(额外的)
 5 hours, 48
minutes, and 46 
seconds? The answer is
this: Every four years, we have another day. It's
February 29, and we call 
this day
(闰日)
People born on February 29 are called
leap-day babies, or leapers. There are about four
million 
leapers in the world. When do
they celebrate their birthday? Do they celebrate
only once every 
four years? Some
leapers celebrate the birthday on February 28, and
others celebrate it on March 
1. Think
about it: A twelve-year-old leaper may have
celebrated only three birthdays on the real
day after he or she was
born!
 
    Which year are
leap years? Years that can be
divided
(除尽)
by four are leap
years. The year 
2000 was a leap year.
Then 2004,2008,2012,2016 were the next leap years.
If you know a leaper, 
you must say
do that every four years!
(
1
)
Why
did the writer write the first paragrahp?
 
A. To show us how the earth
goes around the sun.
 
B. To
tell us why there is a leap year.
C. To ask us some questions about a
year.
 
D. To show us a year
is 365 days.
 
(
2
p>
)
What can we know about the
leapers' birthday?            
A. All of the leapers celebrate it on
March 1 every year.
 
B. All
of the leapers celebrate it on February 29 every
year. 
 
C. All of the leapers
celebrate it on February 28 every year.
D. All of the leapers can celebrate it
on the real day every four years.
 
(
3
)
What can
we learn from the third paragraph?
 
A. How leap-day babies
celebrate their birthdays.   
B. Why leap-day babies' birthdays are
important.
 
C. When leap-day
babies celebrate their birthdays.
D. Where leap-day babies celebrate
their birthdays.
 
(
4
)
What does the passage
mainly tell us?            
A. Something about the leap day and the
leap year.
 
B. How the idea
of a leap year came from.
 
C.
The birthday of a leaper.
 
D.
The history of a leap year.
(
5
)
Who
may be interested in this passage?
 
A. Mary-she likes to read
storybooks.
 
B. Peter-he
likes science very much.
 
C.
Linda-she wants to know something about the
history.
 
D. Jimmy-he wants
to know how to celebrate his birthday.
【答案】
 
(
1
)
B
 
(<
/p>
2
)
D
 
(
3
)
C
(
4
)
A
(
5
)
D
 
【解析】
【分析】大意:本文是一篇
关于一年的长度以及闰日的科普文章。
 
 
(
1
)段落大意题。通读第一段可知,第一段主要告诉我们
一年其实是
365
天、
48
分钟和
46
秒,这是为什么有闰年的原因。故选<
/p>
B
。
 
 
(
2
)细节理解题。根据第四段
 If you know a leaper, you must say
her on the leap day, because you just
have one time to do that every four years! 
可知,闰日出
生的孩子,每四年可以在自己真正出生那一天庆祝生日。故选
p>
D
。
 
 
(
3
)段落大意题。通读第三段可知,第三段主
要讲了闰日出生的孩子怎么过生日。故选
C
。
< br>
 
(
4
)段落大意题。通读第四段可知,第四段主要讲了闰年是怎么计算的,有多少个闰
年,
以及可以在闰年的时候对闰日出生的孩子说生日快乐。故选
A
。
 
 
(
5
p>
)推理判断题。通断全文可知,文章是关于一年的长度以及闰日的科普,因此对于闰
日出生的孩子来说,可能会感兴趣,因为他想知道如何过闰日的生日。故选
D
。
 
 
【
点评】考查阅读理解。本文涉及细节题、推断题和主旨题三种常考题型,细节题要注意
从
文中寻找答案;推断题需要联系上下文,推断出需要的信息;主旨题需要通读全文,了
解
大意之后找出中心思想。
 
 
2
.
根据短文理解,选择正确答案。
 
D
 
    
Who 
is
the 
greatest
teacher 
in
Chinese 
history?
Many 
people 
would
think 
of 
Confuciu
s
(孔
子)
,  whose
birthday was September 28. Although he lived over
2, 000 years ago,  people still
remember and respect him for his
contribution
(贡献)
 to the
education today.    
 
Confucius 
lived
in 
the 
Kingdom
of 
Lu, 
which
lies 
in 
Shandong
Province. 
He
lived 
during 
the
Spring 
and Autumn
Period. He 
had 
a
hard 
childhood.
His 
father 
died
when 
he 
was 
only
3. His 
mother brought him up. As a
child, he had to work to help his mother, but
young Confucius didn't 
give up
studying. He visited many famous teachers and
learned music, history, poetry and
sports.
 
    Later, he became
a teacher and started the first public school in
Chinese history. At that time 
only
children from noble families could go to school,
but Confucius believed everyone should go
to school if they wanted to learn. He
had about 3, 000 students in his
lifetime.
 
    Today, people
still follow Confucius' lessons. He told us that
we all have something worthy to 
be
learned. “When I am with three people, one of them
must be better than me in some areas. I
choose their good qualities and follow
them.”
 
    
He
also 
taught 
us
that 
thinking 
is
very 
important 
in
stud
y. 
“All
study 
but 
no
thinking 
makes
people puzzled
(困惑的)
. All thinking but no
study makes people lazy.”
 
Confucius is not only a great teacher, but also a
famous thinker with wise thoughts about the
world 
and
society. 
His 
most
important 
teachings
are 
ab
out
kindness 
and 
good
manners. 
“A
person should be strict with himself,
but be kind to others.” he said.
 
(
1
)
Confucius
learned music, history, poetry and sports
_________as a child.
 
A. by teaching himself at home
B. with the help of his mother
C. by going to school
D. by visiting many famous teacher
(
2
)
The
underlined word “noble” in Paragraph 3 has the
closest meaning to ___.
 
A. poor
B. bright
C. rich
D. cute
(
3
)
The
correct order of the following statements is
__________.
 
①Confucius worked to help his mother as
a child.
 
②Confucius educated
about 3, 000 students in his lifetime.
③Confuc
ius'father
died.
 
④Confucius started the
first public school in Chinese history.
A. 
③①④②
B. 
②③④①
C. 
①③②④
D. 
④③①②
 
(
4
)
Which of the
following is NOT mentioned in the
passage?
 
 
A. All
study but no thinking makes people
puzzled.
 
B. No one has
something worthy to be learned.
C. All thinking but no study makes
people lazy.
 
D. A person
should be strict with himself, but be kind to
others.
 
【答案】
 
(
1
)
D
 
(
2
)
< br>C
 
(
3
)
A
(
4
)
B
 
【解析】
【分析】这篇短文主要介绍
了中国古代的思想家和教育家孔子的生平,他在教育
以及思想方面对社会的贡献。
⑴
细节理解。根据第二段
 He
visited many famous teachers and learned music,
history, poetry 
and sports.
可知选
D
。
 
⑵
词义猜测。
poor
穷的;
bright
聪明的
;
rich
富有的;
cute
可爱的。句意:那时,只有贵
族家庭的孩子们才能上学,但是孔子相信每
个人如果想学的话都应该上学。所以
noble
意
思是
rich
。故选
C
p>
。
 
⑶
细节理解。
根据第一段,孔子
3
岁是父亲去世,母亲把他养大,后来他当了
老师,创办
了第一个公立学校,一生教了
3000
名学生。故选
A
。
 
⑷
细节理解。
A.
学
而不思则罔;
B.
人无完人;
C.
p>
思而不学则殆;
D.
严以律己,宽以待人。
ACD
均可在文中找到,故选
B
。
 
【点评】考查对篇章的把握和对细节的识
别能力,答题时注意紧扣问题中的关键词,在文
章中寻找答案。
3
.
阅读理解
 
    More and more people
pay attention to
(注意)
 their
health now. But how to keep healthy 
and
live a healthy life? Here are the three things
that you must do.
 
Get 
enough 
sleep!
Stop 
staying 
up
late 
working,
studying 
or
playing 
games.
Sleep 
is 
very
important and it can have an effect on
not only your happiness, but also your health. So
enough 
sleep is necessary for us if we
want to live a healthier lifestyle.
    Go outside and move. You should
spend at least 30 minutes walking outside every
day. If you 
don't want to walk, you can
also do a 10-minute leg or shoulder workout near
your neighborhood. 
Whatever it is, just
make sure you get up and move at some point
throughout the day.
 
Eat 
healthy 
food.
This 
might 
be
the 
biggest 
thing
you 
can 
do
to 
improve your health
in 
the 
shortest
time. On the one hand, you should eat different
foods, especially fruit and vegetables.
You may have a favorite food, but you'd
better eat something different. If you eat
different foods, 
you 
will
probably 
get 
more
your body 
needs. On
the other 
hand,
when you 
are eating,
notice 
how 
your
body 
feels 
nutrie
nts
(营养物质)
and 
when
your 
stomach
feels 
comfortably
full. 
Eating too much will
not make you feel comfortable and will make you
fat.
 
(
1
)
What can have an effect on your
happiness and your health?            
A. Sleep
B. Moving.
C. Food
D. Nutrients
 
(
2
)
According to the
passage, which of the following is NOT TRUE?
 
A. We don't need to have
enough sleep.     
B. Exercising outside
can help you to stay healthy.
C. Your body needs different foods.
D. Eating too much will make you fat.
 <
/p>
(
3
)
What
does the underlined word 
 
A.
go out
B. jump
C. walk
D. exercise
 
(
4
)
According to the
passage, you must do the ______ things well if you
want to keep healthy 
and live a healthy
life.            
 
A. two
B. three                                     C.
four                                     D.
five
 
【答案】
 
(
1
)
A
(
2
)
A
 
(
3
)<
/p>
D
(
4
)
B
 
【解析】
【分析】本文介绍了如何保
持健康,过上健康的生活。
 
 
(
p>
1
)细节题。根据
Sleep
is 
very 
important
and 
it 
can
have 
an 
effect
on 
not 
only
your 
happiness,
but 
also 
your 
health
睡眠是非常重要的,它不仅会影响你的快乐,而且会影响
你
的健康,可知睡觉会影响你的幸福和健康,故选
A
。
 
 
(
2
)细节题。根据
So enough sleep
is necessary for us if we want to live a healthier
lifestyle
,
可知我们不需要足够的睡眠是错的,故选
A
。
 
 
p>
(
3
)词义猜测题。根据
< br>just make sure you get up and move at some point throughout the day
确保你在一天中的某个时间起床走
动,可知起床走动是运动,故
workout
是
exercise
运动
的意思,故选
< br>D
。
 
 
(
4
)推理题。根据
Here
are the three things that you must do
,展
开
如果你想保持健康,过
健康的生活,你必须把这
3
件事情做好
,
故选
B
。
 
【点评】考查阅读理解。本文涉及细节题、推断题,词义猜测
题,细节题要注意从文中寻
找答案;推断题需要联系上下文,推断出需要的信息,词义猜
测题需要根据上下文提炼相
关信息锁定词意。
4
.
阅读理解
 
    If you don't like
sports, you can try some non-sport activities. The
non-sport activities can also 
help you
take exercise and keep you active. Here are some
popular non-sport activities.
    Walking your dog   
    Lots of
teenagers
(青少年)
 like dogs. If
you have a pet dog, you can take it for a walk.
Dogs 
always run around. They run faster
than you. When you walk your dog, you will run
after it. You 
will get exercise in this
way. Walking your dog can also keep you
active.
 
    Working in the
garden   
 
    Gardening is
getting popular nowadays. There are some things
you can do in the garden. You 
can
water 
flowers,
grow 
vegetables
or 
pick 
apples.
Working 
in 
the
garden 
can 
make
you 
feel 
relaxed.
Some people say working in the garden can also
make them healthy.
 
Making a snowman    
 
    Do
you feel bored on snowy days? Go outside and make
a snowman. You can make a snowman 
with
your parents or friends. You will have great fun
making a snowman
 
    It
doesn't matter what activity you will choose. Just
remember that the most important thing is
to keep healthy and be
active.
(
1
)
We
can 
do 
some
things 
in 
the
garden
EXCEPT
(除了)
______
according 
to 
the
third 
paragraph.
 
A. watering flowers
B. growing vegetables
C. cooking meals         
D.
picking apples
 
(
2
)
Which of the following is
TRUE according to the passage?
 
A. There are four non-sport
activities in the passage.
B. We can know how teenagers get
exercise by walking dog.
 
C.
Lots of teenagers don't want to work in the
garden.
 
D. The writer thinks
the most important thing is to have
fun.
(
3
)
The
purpose
(目的)
 of the passage
is to _______.            
A. ask teenagers to take more exercise
B. tell teenagers some ways to have
fun.
 
C. ask teenagers to
work in the garden.         D. ask teenagers to
try some non-sport activities.
 
< br>(
4
)
Which part
of a magazine can we read the passage?
 
A. Health & Exercise
B. Seasons & Games         C. Animals & Plants
D. Food & Drinks
【答案】
 
(
1
)
C
 
(<
/p>
2
)
B
 
(
3
)
D
(
4
)
A
 
【解析】
【分析】本文讲述了几个受
欢迎的非体育活动。
 
 
(
1
)细节题。根据
There 
are 
some
things 
you 
can
do 
in 
the
garden. 
You 
can
water 
flowers, grow
vegetables or pick apples
 
你可
以在花园里做一些事。你可以浇花、种菜或
摘苹果,可知除了做饭
我们都可以做
  
,
故选
C
。
 
(
2
)推理
题。根据
 
Walking your dog can
also keep you active
遛狗也能让你保持活力可
< br>知,
我们可以知道青少年如何通过遛狗来锻炼身体是对的
,
故选
B
。
 
(
3
)推理
题。根据本文讲述了几个受欢迎的非体育活动可知,本文目的是
请青少年尝试
一些非体育活动
  
,
故选
D
。
 
(
4
)细节
题。
A
健康与运动,
B
季节与游戏,
C
动物与植物,
D
食物与饮料,根据本文介
绍了几个受欢迎的非体育活动,可知
文章来自健康与运动,故选
A
。
 
【点评】考查阅读理解。本文涉及细节题、推断题,细节题要
注意从文中寻找答案;推断
题需要联系上下文,推断出需要的信息。
 
5
.
阅读下列短文,从每题所给的(
A
、
B
、
C
和
D
p>
)四个选项中选出最佳选项。
  
    Miya, nine years old, and her six-
year-old sister Tiffany were in the swimming pool
in the back 
garden of their house.
Their father David was with them. It was a lovely
day. There wasn't a cloud 
in the sky.
 
    Suddenly David shouted.
He was in trouble. It was his leg His legs weren't
right. He was in pain. 
Then he was
under the water. The girls weren't scared but they
were worried. Was it just a joke 
or was
he really in trouble? Twenty seconds later, he was
still under the water. Now Miya was
scared. 
 
There was no time to wait. In seconds, Miya was
under the water with her father. He was heavy
but with the help of the water, she was
able to pull him to one side of the pool. Now his
head was 
out of the water. He was alive
but he wasn't conscious
(苏醒)
.
 
    There was a mobile
phone in the house. Tiffany called 911 as quickly
as she could. Ten minutes 
later,
doctors came. Soon their father was conscious
again. The girls were relieved. 
    
David 
still
doesn't 
know 
what
was 
wrong 
with
his 
legs 
on
that 
day. 
But
he 
knows 
that
his 
daughters were heroes
and thanks them every day for saving his life He
is a very proud father. 
 
(
p>
1
)
What was the
weather like on that day?            
A. Cloudy.
B. Sunny.
C. Rainy.
D. Snowy.
(
2
)
Why
did David shout suddenly?            
A. Because he wanted help.
B. Because he played a joke.
C. Because he was scared.
D. Because he had a bad
pain.
 
(
3
)
Which is the correct order of the
event?  
 
a. David had a
problem with his leg.     b. David was awake.
 
c. Tiffany called for help.
d. Miya was down to the water. 
A. a-b-e-d
B. a-d-c-b                             C. d-e-a-b
D. e-a-b-d
(
4
)
We
can infer
(推断
l from the
passage that         .            
A. David wasn't good at
swimming
 
B. David was too
heavy to get out of the water
C. the sisters knew what to do in
trouble
 
D. the sisters were
proud of their father
【答案】
 
(
1
)
B
 
(<
/p>
2
)
D
 
(
3
)
B
(
4
)
C
 
【解析】
【分析】主要讲了
Miya
和
Tiffany
在游泳池时,爸爸
David
的腿疼,两个孩子是
怎样救爸爸的。
 
 
(
1
)细节题。根据
It was a
lovely day. There wasn't a cloud in the sky.
可知天空万里无云,阳
光灿烂,故选
B
。
 
 
(
< br>2
)细节题。根据
It was his leg
His legs weren't right. He was in pain.
可知爸爸
David
大喊的
原因是腿疼
,故选
D
。
 
(
3
)细节题。根据第二段
It was his leg His legs weren't right. He was in pain.
可知
David
腿疼
是第一个,即
a
;根据第三段
Miya 
was 
under
the 
water 
with
her 
father.
可知
Miya
和爸爸在
水下,所以
< br>d
是第二个;根据第四段
Tiffany called
911 as quickly as she could.
可知
Tiffany
寻
求帮助,所以
c
是第三个;根据
Soon 
their
father 
was
conscious 
again.
可
知爸爸苏醒了,所
以
b
是第四个。故选
B
。
 
 
p>
(
4
)细节题。根据
There was no time to wait. In seconds, Miya was
under the water with her 
father. He was
heavy but with the help of the water, she was able
to pull him to one side of the 
pool.
Now his head was out of the water. He was alive
but he wasn't conscious
(苏醒)
.
可知
Miya
知道在困境中怎么做,故
选
C
。
 
 <
/p>
【点评】考查阅读理解,主要考查细节题,注意从文中仔细寻找答案。
6
.
阅读理解
 
 
    Can you
play the guitar upside
down
(倒转)
? Can
you
大
ENT say things with your
stomach 
(胃)
? Maybe
most 
of 
us
can't. 
However,
some 
people 
can
and 
they 
are
very 
good 
at
these 
although they are not
famous people. As a result, such people show their
special talents in the TV 
program,
China's Got Talent.
 
These days the TV program is getting more and more
popular in China. Many people watch it
because they want to know how talented
one can be. Talent shows began in
Britain
(
英国)
 
and
got 
more 
popular
in 
Europe 
and
America, 
And 
now
there 
are 
similar
shows 
in 
lots
of 
countries around the
world.
 
    China's Got
Talent is one of the newest, but it has something
special. When people show their 
special
talents, they also share their most touching
(感人的)
 or funniest stories
with people. 
And most of them don't
want to be famous. They just want to make their
family and others laugh 
and become
happy.
 
    Each of us has a
talent. It may be big or small. What's your
talent? Maybe you can be the next 
great
star on China's Got Talent!
(
1
)
Who
can go to China's Got Talent in China?
 
A. People with funny
stories.
B. People with moving
stories.
 
C. People with
special talents.
D. People with much money.
 <
/p>
(
2
)
Wher
e did talent shows begin according to the passage?
 
A. In China.
B. In Britain.
C. In America.
D. In Russia.
(
3
)
Why
does China's Got Talent have something special?
 
A. Because it is the newest
in the world,
 
B. Because it
can make people become famous.
C. Because it shows the best talents in
the world.
 
D. Because it can
bring people talents, stories and
happiness.
 
(
4
)
What can we know from the
passage?            
 
A. Many
people are interested in watching, talent
shows.
 
B. China's Got Talent
isn't popular in China.
 
C.
Talent shows first began in
Asia
(亚洲)
 and then in
Europe.
 
D.
Everyone in China’s Got Talent wants to
become famous.
【答案】
 
(
1
)
C
 
(<
/p>
2
)
B
 
(
3
)
D
(
4
)
A
 
【解析】
【分析】文章大意:主要介
绍了
“
中国达人秀
”
< br>这个节目的情况。
 
 
(
1
)细节理解题。根据文中的语句
 As a
result, such people show their special talents in
the 
TV 
program,
China's 
Got 
Talen
t.
理解可知,那些有特异功能的人都可以上中国达人秀,故选
C
。
 
 
(<
/p>
2
)细节理解题。根据文中的语句
Tal
ent 
shows 
began
in
Britain
(
英国)
 
and
got 
more 
popular
in Europe and America, 
理解可知,达人秀最初出现在英国,
故选
B
。
 
 
(
3
)细节理解题。根据文中的语句<
/p>
When 
people 
show
their 
special
talents, 
they
also 
share 
their
most touching 
(感人的)
 or
funniest stories with people. And most of them
don't want to 
be famous. They just want
to make their family and others laugh and become h
appy.
理解可知,
中国达人秀特殊的地方就是让观众或家人
开心快乐,故选
D
。
 
(
4
)理解
归纳题。根据文中的语句
These 
days
the 
TV 
program
is 
getting 
more
and 
more 
popular
in China. 
理解可知,很多人对达人秀这个节目非常的感兴趣,故选
A
。
 
 
【点评】考查阅读理解。考查对篇章的把握与细节的识别能力,答题时注意紧扣问题中的
关键词,在文章中寻找答案。
 
7
.
阅读理解
 
    
In
fact, 
all
decisions 
come
down 
to 
choosing
whether 
to 
open
a 
door 
or
to 
close 
it
I 
have 
learned
that opening a door always makes life more
interesting.
 
    A few years
ago, I was living in a small world. I worked as a
teacher in a very small high school. 
My
life 
was 
quite
simple. 
Then 
one
day 
I 
had
an 
opportunity 
to
teach 
in 
a
large 
school. 
The
students there came from different
countries. But the school was far away from my
village. So I 
asked 
myself,
I 
go
to 
that 
strange
place 
to 
teach?
Or 
should 
I
stay 
at
home?
In 
my
hometown I was safe and
comfortable.
 
    Finally, I
decided to go. I thought this was the best
decision in my life. In that large school, I
learned a lot about different cultures.
I also found that just a smile or a hug could make
people 
understand 
each
other. 
My new
students 
made 
me
feel 
welcome. 
We
had 
a 
lot
of 
fun. 
It
was 
wonderful to live in a
very different area of the country. So I was lucky
that I didn't close the door 
to the
chance, or I would miss all of those wonderful
experiences.
(
1
)
The
writer may come from       .
 
A. a big city
B. a big country                   C. the
countryside                   D. a big
town
(
2
)
The
underlined word 
 
A.
机会
B. 
能力
C. 
时间
D. 
经历
(
3
)
In
this passage, which of these events happened
first?            
 
A. The
writer decided to teach in a large
school.
 
B. The writer was a
teacher in a small high school.
C. The writer got a chance to teach in
a large school.
 
D. The
writer taught in a large school.
 
(
4
)
After the
writer got the chance to teach in another school,
what did she do first?            
A. She went to the big school at once.
B. She decided not to go to the large
school.
 
C. She had to decide
whether to go or not.       
D. She did
nothing but stayed at home.
(
5
)
In
this passage, which of these events happened last?
 
A. The writer felt safe and
comfortable at home.
 
B. The
writer learned a lot about different
cultures.
 
C. The writer made
the decision.
 
D. The writer
had a lot of fun with her students.
【答案】
 
(
1
)
C
 
(<
/p>
2
)
A
 
(
3
)
B
(
4
)
C
(
5
)
D
 
【解析】
【分析】短文大意:几年前
有一个机会让我离开一所小的高中去一所大的中学教
书,我犹豫了很久,最后还是去了那
所大的学校,在那里我学到很多。这就告诉我们当机
会来临时一定要抓住。
 
 
(
1
< br>)细节理解题。根据
But the school was far away
from my village.
可知作者来自农村。故
选<
/p>
C
。
 
 
(
2
)词意猜测题。根据
So
I 
asked 
myse
lf
,
I
go 
to 
that
strange 
place 
to
teach
?
Or
should I stay at home
?
可知我有机会到那个学校去教学。所以
opport
unity
是机会的意思,
故选
A
p>
。
 
 
(
3
)细节理解题。根据
 A few
years ago
,
I was living in a
small  one day I had an 
opportunity to
teach in a large school.
Finally
,
I decided to go. In
that large school
,
I learned
a 
lot about very different cultures.
可知这篇短文中作者在一所小的高中教学是最先发生的。故
选
B
。
 
 
(
4
)推理判断题。根据
S
o 
I 
asked
myself
I 
go
to 
that 
strange
place 
to
teach
?
Or
should I stay at home
?
,
I decided to go.
可知有机会进入大的学校,作者得做决定。
故选
C<
/p>
。
 
 
(
5
)推理判断题。根据
 So I was
lucky that I didn't close the door to the chance,
or I would 
miss 
all
of 
those
wonderful 
experiences. 
可知作者认为与这些学生相处是美好的经历,故选
D
。
 
 
【点评】此题考查阅读理解。
对于细节理解题。我们在了解题意后可带着问题阅读短文,
从短文的细节中找出问题答案
。对于词意猜测题。要根据上下文的联系,猜测词意。对于
推理判断题。我们要根据上下
文的联系和短文的内容,推断问题的答案。
 
8
.
阅读理解
 
    Kian Hamer has become
one of the youngest members of Mensa. Mensa is an
international
organization
(组织)
for
IQ
(智商)
.
His 
IQ 
is
162 
and 
it's
two 
points 
higher
than 
Albert
Einstein's 
and
Professor 
Stephen
Hawking's. 
Mensa
has 
110,000
members 
all 
over
the 
world,
including 20 , 000 in the British
Isles
(不列颠群岛)
. Only eight
percent of members are under
16.
 
    Mensa
sent a letter to Kian's home. The letter wrote,
world. 
always
works 
hard 
on
everything 
he
does 
and 
he's
always 
ready
for
自
challenge.
Although 
people call him a
genius
(天才)
, he still wants
to be a professional footballer when he grows up.
He loves playing football very
much.
 
    His dad Rich
Hamer, who works as a firefighter, said,
genius like others. I want him to keep
his feet on the ground. He needs to study hard
forever. 
Never be proud. A lot of
people have joked that he's too clever to be a
footballer. I don't think 
Kian realized
what a good score it was at first. He's always
done really well at school. He works
really hard and always tries his
best.
 
(
1
)
Kian feels       to be a member of
Mensa according to the passage.
 
A. excited
B. relaxed                                 C.
bored                                 D.
sad
 
(
2
)
Kian plans to be       when he is
older.            
 
A. a
scientist                     B. a firefighter
C. an engineer                     D. a
footballer
(
3
)
The
underlined part means        in Chinese.
 
A.
把脚放地上
B. 
站在地上
C. 
脚踏实地
D. 
躺在地上
(
4
)
The
best title for the passage may be 
A. How to become a member of Mensa
B. One of the youngest members of Mensa
C. What the cleverest boy's IQ is
D. A genius or a professional
footballer
 
【答案】
 <
/p>
(
1
)
A
 
(
2
)
D
 
(
3
)
C
(
4
)
B
 
【解析】
【分析】大意:本文讲述门
萨最年轻的成员奇恩
.
哈默尔的个人情况,他在智商测
试中得到
162
分,比天才科学家爱因斯坦和物
理学家的智商还高,他想成员一名足球运动
员,虽然智商高,但是他学习依然很努力。<
/p>
 
 
(
1
)细节题。根据
he's really excited to
join Mensa.
可知,他对于自己能成为门萨的一员而
感到很激动,故选
A
。
 
(
2
)细节
题。根据
he still wants to be a professional
footballer when he grows up. 
可知,他
想长大了成为一名专业的足球运动员,故选
D
。
p>
 
 
(
3
)词义猜测题。根据
Kian is clever but I'm
not allying him a genius like others. I want him
to 
keep his feet on the ground.
< br>可知,奇恩很聪明但是我不支持他像其他人一样的天才,我想他
保持脚踏实地,推
出
his feet on the ground
的意思为<
/p>
“
脚踏实地,故选
C
。
 
 
(
4
)主旨题。本文主要讲述门萨最年轻的成员奇恩
.
哈默尔的个人情况,选项
B
符合题
意,故选
B
。
 
【点评】考查阅读理解。细节题、词义猜测题和主旨题是阅读
理解题中常考题型。细节题
需要从文中寻找答案;词句猜测题需要联系上下文,推出词句
的意思;主旨题需要通读全
文,了解大意之后找出中心思想。
9
.
阅读理解
 
    There are four great
places to have fun in Sunshine Town.
    It   has the most delicious food.
And it plays the most wonderful music.
However, 
 
the 
food 
is
the 
most
expensive. 
And
the 
waiters
aren't 
as
friendly as I   think.
 
 
Happy
Restaurant
 
 
Many   people like the theater, It has the biggest
screens and the most 
comfortable
seats, and the workers always do their best to
help you, But 
the I tickets   are more
expensive than any other theater.
 
Fun   Times
 
    I   always go shopping
here because it's the closest to my home, People
can buy   the cheapest things. But
there is a bad thing. The assistants here
aren't   friendly. They always ask you
to buy things you don't need at all.
 
Easy   Mall
    It's   the best place to go to on
weekends. There are beautiful trees and
flowers.   The most important thing is
that it is free for visitors. However,
sometimes   it's kind of crowded
because of too many people.
 
People's   Park
 
(
1
)
plays the most wonderful music.
 
A. Happy Restaurant
B. Fun Times                  C. Easy Mall
D. People's Park
 
(
2
)
What can people do in Fun
Times?            
 
A. Buy
the cheapest things.
B. Eat .the most delicious
food.
 
C. Watch movies on the
biggest screens.            D. Watch the funniest
movies.
 
(
3
)
What does the writer think of the
assistants in Easy Mall?            
A. Unfriendly.
B. Kind.
C. Funny.
D. Clever.
(
4
)
Why
does the writer always go shopping in Easy Mall?
 
A. Because it has the best
things.                        B. Because it has
the best service.
 
C. Because
it's the newest mall.                           D.
Because it's the closest mall.
 
< br>(
5
)
Which is
free for visitors?            
A. Happy Restaurant.                 B.
Fun Times.                 C. Easy Mall.
D. People's Park.
【答案】
 
(
1
)
A
 
(<
/p>
2
)
C
 
(
3
)
A
(
4
)
D
(
5
)
D
 
【解析】
【分析】主要讲了在阳光城
镇玩得高兴的
4
个好地方。
 
(
1
)细节
题。根据第一个表格
And it plays the most
wonderful music.
可知
Happy Rest
aurant
演奏最好的音乐,故选
A
。
 
 
(
2<
/p>
)细节题。根据第二个表格
Many
people 
like 
the <
/p>
theater
许多人喜欢电影院,可知
Fun 
Times
是电影院,所以人们可知在大屏幕上看电影
,故选
C
。
 
(
3
)细节题。根据第三个表格
But there is a bad thing. The assistants
here aren't friendly.
但
有件坏事。这
里的助手不友好,即
unfriendly
,故选
A
。
 
 
< br>(
4
)细节题。根据第三个表格
I always go shopping here because it's the closest
to my home
可知
Easy Mall
是离作者家最近的,所以总是去购物,故选
D
。
 
 
(
5
)细节题。根据第四个表格
The most important
thing is that it is free for visitors.
可
知人民
公园对于游客来说是免费的,故选
D
。
 
 
【点评】考查阅读理解,主
要考查细节题,注意从文中仔细寻找答案。
 
 
10
.
阅读理解
 
 
    One day,
Lord Bao and his servant saw a little boy in the
town. The boy usually sold oil in the
street, but then he was
crying.
 
    
and
have a sleep,
 
boy's money?
 
Lord Bao turned to them,
(罚款)
 each of you a
one-
cent coin
(硬币)
for that!
your coins in this
bag,
 
    Without speaking,
people put their coins into the bag. Lord Bao
watched very carefully. When 
a man in
black put his coin into the bag, Lord Bao looked
up at him. 
 
    
    Lord Bao carefully took the man's
coin from the bag and said, 
oil seller
and always has oil on his hands. So this is the
boy's coin, and this man is the thief.
 
(
1
)
Lor
d Bao asked people to put coins in the bag because
__________.            
 
A.
he wanted to catch the thief
 
-
-
-
-
-
-
-
-
- 
                       上一篇:五年级小学英语阅读答题技巧+练习题(答案解析) 
                       
 
下一篇:老外最常用的句英文短语