-
中考英语
英语
p>
任务型阅读理解
(
附答案
< br>)100
一、英语任务型阅读
1
.
根据短文内容列要点。
There are many things
that you should be careful with when you are alone
at home. Read the
following situations
to protect yourself.
Keep
the
door
locked
when
you
are
alone
at
home. Many
people
think
it's
the
best
way
to
protect themselves.
Keep a list of phone numbers to
call for help- such as 110, or a neighbour's
number.
Be careful with
the electrical
appliances(
电器
). If you don't
know how to use them, ask your
parents.
Make a safety check before going to
sleep.
(Look
through
the
keyhole
when
you
hear
the
doorbell.
If
there
are
strangers,
ask
that?
Say
Here's
some
information
about
how
to
________
at
home.
Keep
the
door
________
when
you're
alone
at
home.
To
call
for
help,
keep
a
list
of
________.
Before
going
to
sleep,
make
a
________
of
the
electrical
appliances.
When you
talk to
strangers,
ask
that?
with
the
door locked and don't
say your parents are ________.
【答案】
protect yourself
;
locked
;
phone
numbers
;
safety
check
;
away
【解析】
【分析】主要讲了独自在家时怎样自我保护。
(
1
)根据
Read
the
following
situations
to
protect
yourse
lf.
可知是讲了怎样在家保护自己,
how to do
sth.
,怎样做某事,固定搭配,故填
protect
yourself
。
(
2
)根据
Keep
the door locked when you are alone at home.
可知独自在家时保持门锁着,
故填
locked
。
(
3
)根据
Keep a list of
phone numbers to call for help- such as 110, or a
neighbour's number.
可知保存一系列电话号码来寻求帮助,故填<
/p>
phones numbers
。
(
4
)根据
Make a safety check before going to
sleep.
可知睡觉前做好安全检查,故填
safety
check
。
(
5
)根据
Don't tell them that your parents are
away.
可知不要告诉他们你的父母离开了,
be
away
离开,故填
away
< br>。
【点评】考查任务型阅读
,首先读懂题意,然后从文中仔细寻找答案。
2
.
根据短文内容,回答下列问题。
The Shanghai
Disney Resort is different from others in the
world. It opened on June 16th, 2016.
The
resort
is
in
Pudong,
Shanghai
and
it
is
the
first
Disney
resort
on
the
Chinese
Mainland.
Shanghai Disney
Resort has changed the classic
Main Street USA to a Mickey Avenue.
Main Street USA was designed by Walt Disney
himself.
For 60 years, it has been the
main entry(
人口
) of Disney
theme parks in the world. However, the
designers(
设计者
) of
the Shanghai resort think there should be
something new. So the designers
create
the Mickey Avenue.
On
Mickey Avenue, Mickey Mouse and his friends will
greet the visitors. Visitors can hug and
take photos with Mickey Mouse and his
friends. There are also many shops along the
avenue. It is
the largest part for
visitors to buy gifts in the theme park. During
the day, there will be Mickey's
Story-
book Express(
专列
). There will
be firework shows at night, the designers hope
visitors can
enjoy
themselves.
(
1
)
Why
do the designers create the Mickey Avenue? (
不超过
8
个词
)
(
2
)
p>
When will visitors see firework shows? (<
/p>
不超过
2
个词
)
(
3
)
p>
What's the best title for the passage? (<
/p>
不超过
3
个词
)
【答案】
(
1
)
Because they
think there should be something new.
(
2
)
At
night.
(
3
)
The
Mickey Avenue.
【解析】
【分析】主要讲了上海迪士尼度假区的米奇大道。
(
1
)根据
H
owever,
the
designers(
设计者
)
of
the
Shanghai
resort
think
there
should
be
something
new.
可做设
计者认为应该有一些新的东西,故填
Because
they
think
there
should
be something
new.
。
(
2
)根据
There will
be firework shows at
night
可做晚上有烟火,故填
At
night.
。
< br>(
3
)根据全文可知主要讲了上海迪士尼度假区的米奇大
道。故填
The Mickey
Avenue.
。
【点评】考查任务型阅读,首先读懂题意,然后带着问题从文中仔细寻找答案。
3
.
阅读短
文,根据短文内容,从短文后的五个选项中选出能填人空白处的最佳选项。每个
选项只能
用一次。
Careful
and
careless
are
as
different
as
fire
and
water.
But
it
is
strange
that
quite
a
few
scientists have both
these qualities (
品质
). They
are both careful and careless.
________.
Once Newton
invited a friend to dinner at home. When they were
ready to eat, Newton left to
get
a
bottle
of
wine
(
酒
).
________,
Newton
still
didn't
come
back.
At
last
his
friend
found
Newton in his lab. When Newton was
going to get the bottle of wine, he suddenly had a
new idea
for
his
experiment.
So
he
quite
forgot
his
friend
and
the
dinner.
Another
time,
Newton
was
leading
a
horse
up
a
mountain,
and
he
held
the rein(
缰绳
)
in
his
hand.
While
he
was
walking
along, he kept
thinking about problems. ________, he found that
the horse was gone.
Einstein was another example. ________. While
waiting, he became lost in thought. It started
to rain. The rain kept on for some
time. When he took out a piece of paper to write
something
down, the paper was wet and
then he knew that it was raining. ________, he
again forgot he was
standing in the
rain.
A. But after he put
the paper into his pocket
B.
But after his friend had waited for a long
time
C. Once he was waiting
for a friend at a bridge
D.
Newton, the famous English scientist, was such a
person
E. When he got to the
top of the mountain
【答案】
D
;
B
;
E
;
C
;
A
【解析】
【分析】短文大意:
从文中举的两个例子来看,作者是想说明许多像牛顿、爱因
斯坦这样的
科学家都有细心和粗心的习惯.许多科学家不关心如何生活。这是因为他们太
专注于自己
的研究的缘故。
所给选项意思:
A. But
after he put the paper into his
pocket
但是在他把钱放在口袋后
B. But after his friend had waited for
a long time
但是在他朋友等了很久后
C. Once he was waiting for a friend at
a bridge
一次他在桥边等一个朋友
D. Newton, the famous English
scientist, was such a person
牛顿,这个著名的英国科
学家就是
这样一个人
E.
When he got to the top of the
mountain
当他到达山顶时
(
1
)根据上文
But it is strange that quite a few scientists
have both these qualities
(
品质
).
和
< br>下文讲的是牛顿的故事,可知此处提到科学家牛顿,故选
D
。
(
2
)根据根据
Once Newton invited a
friend to dinner at home. When they were ready to
eat,
Newton left to get a bottle of
wine (
酒
). Newton still
didn't come back.
可知在朋友们准备吃饭
时,他去拿酒了但是等了很长时间牛顿还没有回来,可知等了很久,还没有回来,故选
B
。
(
3
)根据
Another time, Newton was leading a horse up a
mountain, and he held the
rein(
缰
绳
) in his
hand. While he was walking along, he kept thinking
about problems.
和
he found
that
the horse was gone.
根据他
牵着马上山,他边走边考虑问题,所以当他到达山顶时发现马不
见了。故选
E
。
< br>(
4
)根据
While
waiting, he became lost in thought.
当他等
待时他陷入了沉思。可知此处说
他在某处等待某人,故选
C
p>
。
(
5
)根据
When he took out a piece of paper to write
something down, the paper was wet and
then he knew that it was raining.
当他拿出一张纸去写下什么东西,这张纸湿了,然后他知道
正在下雨,可知
此处说的事和纸有关,根据
he again forgot he was
standing in the rain.
句式
结构,可
知此处缺少从句,故选
A
。
【点评】此题考查任务型阅读理解。先弄清所给选项意思,然
后阅读短文,了解短文意
思,根据上下文的联系,确定文中所缺的成分,选择合适的选项
放在空格处,然后将短文
翻译一遍看是否通顺,最后确定正确答案。
4
.
阅读下面一则小故事,将描述故事发展的五个段落重新排列,使故事完整。
A
.
The
terrible
news
made
Jolie
frightened
.
And
just
at
that
moment
,
a
man
wearing
a
brown coat suddenly appeared and stood
in front of her
.
B
.
There
came
the
sound
of
a
police
car
moments
later
.
Then
someone
rang
the
doorbell
.
The
robber said
,
with a gun
pointing against Jolie's
back
,
“Open the door and say
that you have gone to
bed
.
Do not let anyone
in
.
''
C
.
So
when
Mr
.
Collins
,
a
policeman
,
asked
Jolie
whether
there
was
something
unusual
there,
Jolie
told
him
there
was
nothing
wrong
and
she
was
watching
TV
with
her
brother
.
Mr
.
Collins
went
away
.
However,
a
few
minutes
later,
some
policemen
broke
the
window and caught the
robber immediately
.
D
.
“Put
your
money
on
the
table
,
''said
the
robber
.
“If
you
call
the
police
,
you
are
just
asking
for trouble
.
”Jolie felt more
frightened
,
but she tried to
calm herself down
.
E
.
“Here's an
important notice from the
police
.
At about 9
p
.
m
.
,a
lady was robbed and
killed by a man in
brown
.
If you know anything
about the man
,
please call
the police
.
''
Jolie Ray was watching TV alone at
home when the program suddenly
stopped
.
________
________ ________ ________ ________
“Yo
u really did
a good job
,
Miss
Ray
.
When you told me that
your brother was in the
room
,
I
realized
there must be something
unusual
,
”said Mr
.
Collins
,
“because
we knew your brother
had been killed in
a robbery half a year ago
.
''
【答案】
E
;
A
;
D
;<
/p>
B
;
C
<
/p>
【解析】
【分析】短文讲述了一个人在家的
Jolie
遭遇在逃的强盗,冷静应对,最终使自己
得救的故
事。
A.
可怕的消息让
Jolie
吓坏了,而在那一刻,穿着一件棕色外套的男人突然出现,站在她
面
前。
B.
一会儿有一辆警车的声音。有人敲门铃,强盗说,用枪指着朱莉的背,
“
打开门,说你睡
觉了,不要让任何人进来。
“
C.
当
Mr
.
Collins
,
一名警察,问
Jolie
是否有异常的
事情时,
Jolie
告诉他,没有任何错误,
< br>她正和她的哥哥一起看电视。
Mr
.
Collins
离开了。然而,几分钟后,有些人警察打破了窗
户,立即抓住了强盗。
D.“
把
你的钱放在桌子上,
”
强盗说,
“
p>
如果你打电话给警察,你只是要求麻烦。
”Jolie
感到更
加害怕,但是她试图冷静下来。
E.“
这是警方的一个重要通知。大约晚上
9
p>
点,一名女士被一名棕色的男子抢劫杀死,如果
你知道有关男子的话
,请打电话给警察局。
由第一段电视
节目突然中止可以推测,可能有重大的突发事件发生。
A
、
p>
B
、
C
、
D
都不足以
是电视节目中止,故
E
排在第一始;杀人的强盗仍然在逃,是一件可怕的事。
A
选项符合
题意,故
A
排第二;
D
选项应该是发生在警察没来之前,
B
选项发生在警察正赶来时。根
据时间顺序,
D
在前,
B
在
后。故
D
排第三,
B
< br>排第四。根据短文最后一段可知,强盗应
该已经被抓住。所以本段可能是强盗被抓
,故
C
排第五。
正确的排序为:
E
—
A
—
D
—
B
—
C
。
【点评】本题需要学生理解每段的大意,仔细分析段落之间的前后关系。
5
.
下面文
章中有五处需要添加首句。请从以下选项(
A
、
B
、
C
、
D
、
E
和
F
)中选出符合各
段意思的首句。选项中有一项是多余选项。<
/p>
A. You probably
sit right at the front of the class if you re
longing for knowledge.
B.
Research suggests that the seat you choose in
the classroom says a lot about you and your
personality.
C.
Do you sit in the middle of the
classroom?
D. This means
it's a good idea to sit in a different place
every day.
E. People often
think that students who sit at the back are
lazy.
F. Students who sit at
the side of the classroom are normally
interested in class.
Where
you sit and how you fit
________
For
more
than
seventy
years,
researchers
and
teachers
have
studied
the
link
between the place where students choose
to sit in class and what they are like as people
and
learners. Where do you usually
decide to sit? Have you ever really thought about
the reasons for
your
decision?
________ But
is this really true? Well, some researchers say it
is not. In fact, shy students often
choose
the
back
row
because
it
is
far
away
from
the
teacher
and
they
don't
want
to
answer
questions. At the back, students
probably won't speak much, but in big classrooms,
it can be hard
to see the board and
hear what the teacher is saying. This could be the
reason why students who
sit here often
get lower grades on tests and exams. For students
with poor eyesight or hearing, a
seat
at the back of the classroom is not a good
choice.
________
However, they like watching and listening rather
than joining in. These students are
usually also very good at taking notes.
Next time you miss a class, borrow notes from
someone
who sits here. On the sides of
the classroom you will generally find modest and
thoughtful people.
These people usually
get good grades in school and are interested in
learning.
________ Then
the statistics (
统计数据
) say
you probably like your teacher. You probably also
have a good relationship with your
classmates. Caring, outgoing, and cheerful people
usually sit
in the middle. They are
normally serious about learning and feel
disappointed with low grades on
tests
and exams.
________
Students who sit here usually want to discuss
things with the teacher and are often
very interested in the subject. They
want to be in the best place to see and hear
everything the
teacher does and says.
The only problem with sitting here is that it can
be difficult to see and
hear what other
students do and say in class. So, if you really
want to hear what everyone says in
class, choose a different place to
sit.
【答案】
B
;
E
;
F
< br>;
C
;
A
6
.
p>
请将左栏
5
个人的遇到的紧急情况和右栏七
个不同的急救方式进行配对。
________Sally often takes a banana to
school
A. Apple Watch
for lunch. She often puts a banana in
her bag
It can not only tell
you the right time and the
in the
morning, and when she opens the bag
temperature.
It
also
has
a
set
of
technology
at
noon,
the
banana
looks
as
if
someone
that can collect a lot of health data.
It can record
drove a car over it.
your
every
movement
and
even
tell
you
________Rose
wants
to
know
whether
her
whether you sleep well or
not.
breath
smells
nice
or
not? But
it's
difficult
to
B.
Alarm Fork
know,
because
it's
very
hard
to
smell
the
air
Well,
this
special
fork
has
two
lights:
one
that comes out of your
own mouth.
green and one
red. When the green light is on,
________John used to have a watch
that can
it's OK to
take a
bite of food. The fork
tell him the
time and temperature during the
when
you
take
a
bite,
and
soon
the
red
light
day.
However, it doesn't work these days and
goes
on.
Wait
for
the
green
light
before
you
he wants to
buy something that can be worn
take
another bite.
-
-
-
-
-
-
-
-
-
上一篇:标准饱和蒸汽压对照表
下一篇:角钢尺寸表